Falit, fără loc de muncă și plin de frustrări, Sully trăiește din ghinion în ghinion și nu găsește nici o cale de evadare. Când fiul său revine acasă cu ocazia Zilei Recunoștinței, bărbatul înțelege că nu are de înfruntat doar prezentul, ci și trecutul. Urmărit de drame, de angoase și de frici, Sully nu știe cu certitudine cum a ajuns în această situație și nici cum să se elibereze de aceste poveri. Fiul său este un înstrăinat, care a revenit acasă doar pentru că se simte la fel de pierdut precum taică-su. Să fie aceasta ocazia păcii între cei doi?
Lucrarea lui Russo este nemaipomenită, un soi de experiment sociologic sau psihologic, în care analizăm diverse comportamente umane. În mod cert, Sully nu e fraierul nimănui, dar așa a trăit întreaga viață – înșelat, mințit, păcălit de cei mai șarlatani decât el, care nu au scrupule atunci când își urmăresc cu înfrigurare visurile. În mod straniu, după venirea fiului rătăcitor, viața lui Sully devine mai liniștită, deși el este urmărit de amintirile din propria-i copilărie, și de imaginea unui tată despotic, care și-a revărsat multă vreme frustrările asupra lui.
Sully nu vrea să o dea în bară, nu vrea să își îndepărteze iar fiul, vrea să învețe să fie un părinte de nădejde – așa cum nu a fost până acum. Va reuși?
Lucrarea lui Russo ne poartă într-o călătorie deosebită, într-o poveste dintre un tată și un fiu, unde balanța de putere se înclină în ambele părți,, în egală măsură. Fiecare crede ceva, fiecare își dorește ceva de la celălalt. Relația lor a trecut prin multe hopuri de-a lungul vremii, singurătatea nu i-a îmblânzit, ba din contră, iar acum că s-au găsit, sunt dispuși să uite și să ierte, numai să găsească împreună liniștea mult dorită. Sully devine din ce în ce mai preocupat de sine, ba chiar începe demersuri pentru a-și găsi un job. Fiul său, al cărui nume nu ne este dezvăluit pe parcursul cărții, încearcă să se apropie de tatăl său.
Fiecare capitol ne poartă mai departe și ajungem să cunoaștem tot istoricul personajelor, iar autorul știe cum să ne sensibilizeze și cum să ne poarte departe, între realitate și ficțiune, între viață și lipsa ei. Russo este el însuși un nostalgic, care ne emoționează și care are curajul să-și arate adevărata față. Plin de nostalgie, romanul devine o mărturie plină de farmec și culoare, iar metaforele sunt menite să înfrumusețeze scrierea. Psihologia este și ea atent adusă în prim plan și atent dezbătută. Intrăm în mintea autorului, dar mai ales în cea a scriitorului, care are curajul să ne expună fel și fel de idei despre lume și mersul ei. Dincolo de traume, stă libertatea, iar în libertate se regăsește liniștea. Fericirea lui Sully este liniștea și el va face tot ce îi stă în putere să o obțină.
Pe site-ul nostru, cartea este de găsit în mai multe ediții, după cum urmează: Univers (2019), Univers (2013), Leda (2017).