Despre Richard Wagner
S-a nascut la Leipzig, in anul 1813, si a murit la Weimar, in anul 1883. A fost unul dintre cei mai mari compozitori germani. Eforturile timpurii de compozitor autodidact ale lui Wagner au avut drept rezultat prezentarea in public a unei uverturi stupide de concert, de care va rade chiar si compozitorul mai tarziu. Wagner a luat lectii de la Weinlig dupa acest eveniment.
Acesta si-a propus de la bun inceput sa fie compozitor si a experimentat diferite traditii - germana, franceza si italiana, preferand-o pe cea dintai. Wagner si-a compus urmatoarea serie de trei opere avand in vedere dezvoltarea traditiei operei germane, proces in urma caruia au aparut: Olandezul zburator, Tannhauser si Lohengrin. El a fost atras mai tarziu in miscarea ce cuprindea Europa și a devenit unul dintre liderii unei revolutii nereusite in Dresda, in 1848. Complicii sai au fost condamnati la multi ani de inchisoare, dar Wagner este norocos sa fuga in Saxonia si sa traiasca in exil voluntar, scapand astfel de o indelungata detentie.
Sprijinul financiar oferit de Liszt i-a permis sa calatoreasca la Paris si in Elvetia. Liszt a fost cel care a organizat punerea in scena a operei Lohengrin la Weimar, in 1850, si s-a straduit sa-i pastreze numele in atentia publicului.
Wagner reusea sa mai castige in perioada exilului cate ceva din publicarea de eseuri, carti si articole in timp ce se framanta cu urmatoarea etapa a carierei sale de compozitor de opera. Decizia lui s-a oprit la una dintre cele mai ambitioase opere ale tuturor timpurilor, Inelul Nibelungilor, o serie de patru opere, in fapt, care consta din 17 ore de muzica dezvoltata simfonic pentru formarea unui tot unitar. Pentru un exilat fara niciun ban, era un proiect incredibil de ambitios, dar Wagner l-a realizat, schitand textul in 1852. Compozitia muzicala a durat mai mult timp insa; in timpul compunerii acesteia Wagner a trecut printr-o transformare filozofica si psihologica, adoptand ideile lui Schopenhauer. O astfel de prefacere ar fi compromis proiectul in mainile unui compozitor mai putin inzestrat, dar schimbarea i-a conferit de fapt energie si un neasteptat impuls dinamic.
Wagner a pornit chiar sa compuna o "opera schopenhauriana", care a devenit Tristan și Isolda, una dintre cele mai deprimante si totusi sublime opere muzicale scrise vreodata. Wagner a murit subit, in urma unei afectiuni cardiace, la varsta de 70 de ani.