Richard Wurmbrand, născut pe 24 martie 1909 la București, a fost un pastor evanghelic luteran, unul dintre cei mai cunoscuți predicatori creștini din lume. S-a născut într-o familie evreiască și a avut o tinerețe tumultoasă, fiind implicat în mai multe activități politice. În 1938 s-a convertit la creștinism și a devenit pastor, a început să predice în adăposturi antiaeriene și să salveze evrei pe perioada celui de-al doilea război mondial. A fost numit preot anglican, și apoi, preot luteran. În 1948 a fost arestat de regimul comunist, după ce a declarat cu riscul propriei vieți, faptul că există o incompatibilitate clară între comunism și creștinism. A fost închis și torturat timp de paisprezece ani, în perioada 1948-1956 și 1959-1964. După eliberarea sa, Wurmbrand a fost răscumpărat pentru zece mii de dolari și a emigrat în Statele Unite, unde a fondat organizația “Vocea Martirilor”, organizație dedicată ajutorării creștinilor persecutați din întreagă lume.
Richard Wurmbrand a scris peste 18 cărți ce dezvăluie cruzimile comunismului, dar și mărturii ale Bisericii Creștine, toate fiind traduse în mai multe limbi de circulație internațională. Printre cele mai cunoscute cărți se numără “100 de meditații din închisoare”, “Oracolele lui Dumnezeu”, “Strigătul Bisericii prigonite”, iar “Torturat pentru Hristos” s-a ecranizat în 2018 sub regia lui John Grooters.
“Cu Dumnezeu în subterană” este o mărturie despre credință, rezistență și supraviețuire în fața opresiunii comuniste, Wurmbrand povestește experiențele trăite din perioada anilor petrecuți în închisori. Volumul a fost publicat în 1993 la editura Casa Scoalelor, dar și mai târziu, la editura Stephanus în 2007.
Cartea este împărțită în mai multe capitole, fiecare descriind diferite perioade petrecute în detenție. Wurmbrand vorbește despre arestarea sa în 1948, despre primele zile petrecute în detenție, condițiile inumane din închisoare și torturile la care a fost supus pentru a renunța la credința sa. A petrecut ani întregi în izolare totală, ținut în celule subterane lipsite de lumină naturală, torturat de gardieni prin diverse metode brutale, reușind să își păstreze credința în ciuda suferințelor. Wurmbrand povestește viața de zi cu zi, relațiile cu ceilalți deținuți și predicile pe care le ținea în fața unui public imaginar, fiind metoda lui de a-și păstra mintea activă și moralul ridicat. A fost eliberat după paisprezece ani de detenție și a emigrat în Statele Unite, unde a intampianat dificultăți în adaptarea la viața de libertate, însă a continuat să lupte pentru drepturile creștinilor.