Roald Dahl - Charlie si fabrica de ciocolata
Roald Dahl este unul dintre cei mai cunoscuți scriitori ai literaturii universale. Născut în Țara Galilor, din părinți norvegieni, avea să manifeste un interes sporit pentru cultură, civilizație și istorie. Totuși, își dorește ceva mai mult și aplică pentru o carieră în forțele aeriene, la Royal Air Force, unde devine pilot. Își exercită meseria o bună bucată de vreme, dar în urma unui accident este nevoit să renunțe. Se reîntoarce în Anglia, unde se apropie de literatură, ia parte la cursuri și tot soiul de alte programe de pregătire. Începe să schițeze primele lucrări de proză scurtă și să ofere publicului nuvele de mici întinderi. Este apreciat pentru claritatea din exprimare și pentru maniera jovială în care își expune ideile.
Pleacă la Washington, unde rămâne vreme îndelungată și servește drept informator pentru serviciile de informații. Perioada petrecută aici îl va influența să își aleagă cu atenție cariera, iar scrisul pare refugiul cel mai potrivit în aceste vremuri tulburi.
Se remarcă ulterior cu scrieri pentru copii, iar cărțile sale ajung rapid pe piața internațională, fiind apreciate la nivel înalt și traduse în numeroase limbi de circulație mondială. Studiourile Disney vor utiliza manuscrisele lui Dahl și vor ecraniza cu succes operele, apreciate și iubite de juniorii din întreaga lume.
„Charlie și fabrica de ciocolată” este unul dintre cele mai cunoscute romane pe care Dahl le aduce în atenția publicului, iar personajele sale vor fi îndrăgite din prima secundă. Cartea este publicată pentru întâia oară în anul 1964, iar publicul va fi încântat de maniera în care expune scriitorul povestea.
În centrul acțiunii se află Charlie, un băiat sărac din Anglia, care trăiește liniștit alături de părinții și bunicii lui. Mare iubitor de ciocolată, băiatul se consideră norocos să locuiască lângă cea mai mare fabrică de ciocolată din lume. Când patronul fabricii anunță că uzina va fi închisă, locuitorii din zonă sunt de-a dreptul devastați. Totuși, câteva luni mai târziu, domnul Wonka organizează un concurs și pune la bătaie mai multe bilete aurii pentru vizitarea fabricii. Charlie, împreună cu bunicul său, reușesc în cele din urmă să prindă unul dintre celebrele bilete aurii și să pătrundă în lumea ciocolatei. Aici, alături de alți copii, începe un adevărat tur ghidat, iar băiatul este fascinat de tot ceea ce vede și ce află despre înfloritoarea industrie a ciocolatei.
Pe parcurs, lucrurile devin serioase și stranii, iar băiatul înțelege că în această plimbare se ascunde de fapt un real concurs, iar câștigătorul va primi în dar chiar fabrica de ciocolată. Domnul Wonka este șiret, iar planul său este unul bine pus la punct. Astfel, copiii năzdrăvani vor fi pedepsiți, iar cei cuminți vor fi premiați. Un singur câștigător va primi prada cea mare, iar acesta va fi însuși Charlie.
Finalul scrierii ne poartă în copilărie și ne trezește amintiri frumoase cu copii și bunici, cu vremuri demult apuse și sentimente contradictorii. Acum, mai puternic ca niciodată, Dahl devine nostalgic și reușește să își impresioneze cititorul. Cartea va fi extrem de apreciată de cei mici și de cei mari, iar pe site-ul nostru poate fi găsită în mai multe ediții, după cum urmează: Arthur (2012), Arthur (2014).


sus