Roald Dahl este iubit și apreciat la nivel internațional pentru scrierile sale dedicate copiilor, iar publicul este antrenat în lumi diverse și pline de culoare, pe care scriitorul le creionează magistral. Deși bună bucată de vreme, Dahl își imagina că are să aibă alt parcurs, se va întoarce la scris și își va dedica tot timpul acestei activități, care ăi va aduce celebritatea. Lungile sale perioade petrecute în străinătate îl vor ajuta să își construiască universul literar pe care dorește să ni-l prezinte.
„James și piersica uriașă” este unul dintre cele mai cunoscute romane pe care scriitorul avea să ni-l ofere, ecranizat mai apoi de studiourile Disney și adus în fața audienței sub diferite forme, care mai de care mai interesante. Deși cartea este destinată cu precădere celor mici, Dahl ne copleșește și ne întoarce în copilărie.
În centrul acțiunii se află James Trotter, un băiețel care, până la vârsta de 4 ani, trăiește fericit alături de frumoasa sa familie. Când părinții săi decid să plece la Londra, lumea celui mic se prăbușește, iar lucrurile par scăpate de sub control. Ajunși la noua locație, părinții celui mic sunt înghițiți de un rinocer uriaș, iar James rămâne orfan. Rămas în grija celor două mătuși ale sale, băiatul este din ce în ce mai trist și mai singuratic. Femeile îl neglijează și se poartă urât cu el, iar dorul de familia pe care a avut-o îl urmărește pretutindeni. Izolat și trist, băiatul pornește într-o plimbare prin pădurea din apropierea casei, iar ce descoperă aici îi redă speranța și forța de a merge mai departe.
Puterea naturii este fabuloasă, iar băiatul este ghidat de fel și fel de creaturi într-o lume de basm pe care, prin intermediul lui Dahl, o cunoaștem și noi. Copaci falnici vorbitori, zâne și lilieci, animalele pădurii și fel și fel de alte lighioane îl vor însoți pe James spre cunoașterea de sine și spre regăsirea liniștii. Pe alocuri, lucruri stranii se petrec, iar când o piersică de dimensiuni uriașe îi apare în față, băiatul înțelege că ceva magic se petrece pe acest tărâm.
În interiorul fructului se deschide un univers nou, guvernat de forțe ale binelui și menit să schimbe cu totul copilăria bietului orfan. Magia este prezentă pretutindeni, iar autorul exploatează cu blândețe sentimentele copilului și al celorlalți participanți la acțiune. Cele două mătuși își schimbă radical comportamentul și devin un sprijin necondiționat pentru James, care pare urmărit de noroc. Piersica uriașă devine o afacere profitabilă și călătorii din întreaga lume se opresc să o admire, să o fotografieze și să descopere misterele pe care le ascunde.
Autorul are darul de a ne aduce o poveste magică și ne expune vulnerabilitățile unui copil obișnuit, care are de înfruntat tot soiul de obstacole pentru a-și depăși condiția și a se maturiza. Copilăria și ascensiunea către maturitate sunt elementele cheie ale lucrării lui Dahl, iar relația copil-adult este și ea intens dezbătută. Vom fi uimiți să asistăm la maturizarea treptată a lui Jamaes și la maniera în care acesta reușește să se dezvolte și să înțeleagă lumea din jur.
Cartea poate fi găsită pe site-ul nostru în mai multe ediții, dintre care amintim următoarele: Arthur (2013), RAO (2005).