Robert Charles Wilson este unul dintre cei mai cunoscuți scriitori de science fiction contemporani nouă. Acesta s-a născut pe 15 decembrie 1953 în orașul Whittier din California însă majoritatea vieții și-a petrecut-o în Canada. Cariera sa a început în 1986 cu romanul "A hidden place" ce a fost nominalizată în același an pentru premiul Phillip K. Dick pentru cea mai bună nuvelă. Nu a existat în cariera sa nicio nuvelă său roman care să nu fie nominalizată sau câștigătoare a vreunui premiu așa că dacă îți place acest gen de literatură, ce combină fizica cu sentimentele omenirii, nu trebuie sa ratezi nimic.
Seria "Turbion" a fost publicată pentru prima dată în limba engleză sub numele de "Spin" în 2005. În România apare pentru prima oară la editura Nemira în 2008 și va fi urmată de ediția din 2018.
A câștigat premiul Hugo în 2006 și pe bună dreptate pentru că marea majoritate a opiniilor critice au fost pozitive. Mark Teppo spune că în ciuda scalei cosmice abordate, natura umană nu este uitată iar acest detaliu face totul sa fie o epopee de nedescris. Wagner și Johnson sunt de aceeași părere dar mai adaugă și faptul că autorul abordează dilemele umane într-un mod unic.
În jurul planetei s-a construit o membrană artificială ce oprește și filtrează radiațiile electromagnetice pentru ca nu care cumva să se poată observa ceva în spațiu. Ce părere are omenirea în legătură cu asta? Povestitorul noștru va fi Tyler Dupree ce este prieten încă din copilărie cu Jason și Diane Lawton, copiii unui magnat ce are afaceri cu aerostate. Într-o seară cei trei admirau cerul plin de stele dar dintr-o dată acestea au dispărut, fenomenul numit turbion a luat amploare, orice obiect din cosmos a fost întârziat cu 100 de milioane de ani ceea ce înseamnă că Soarele va distruge Pământul din cauza expansiunii. Fiecare dintre ei începe să se informeze și să devină pasionați de acest fenomen, astfel că tatăl copiilor va conduce o companie de sateliți de orbită joasă, Jason devine om de știință, Diane se alătură unui cult religios ce crede că turbionul este de fapt prevestirea sfârșitului lumii iar Tyler devine un medic pasionat ce in timpul liber încearcă să înțeleagă ce se întâmplă. Odată cu descoperirea fizicii din spatele fenomenului se descoperă și că cineva a construit asta, nu ceva, așa că trebuiau să îi găsească pentru a-i opri. Totuși erau de negăsit pentru că erau niște titani ai logicii, așa că oamenii s-au gândit să distrugă ceva din toată opera lor pentru că sigur vor reacționa. După multe calcule și construcții, distrug membrana însă aceasta a revenit în câteva ore și mai apare o problemă: Terraformarea planetei Marte. Cum vor rezolva protagoniștii noștri aceste probleme la care noi nu ne-am fi gândit vreodată rămâne să aflați singuri din cele trei volume, dar atenție, e posibil să nu mai lăsați cărțile din mână până la final.