Robert Graves, născut pe 24 iulie 1895, în Londra, a fost un cunoscut poet, romancier, critic și savant englez. Cele peste 120 de cărți publicate de acesta includ și un roman istoric notabil, "Eu, Claudius împărat" (1934); un clasic autobiografic al Primului Război Mondial, "Goodbye to All That" (1929); și studii erudite, controversate în mitologie. Ca student la "Charterthouse School" din Londra, tânărul Graves a început să scrie poezie, continuând acest lucru și în timp ce slujea ca ofițer britanic pe frontul de vest în timpul Primului Război Mondial, scriind trei cărți de versuri în perioada 1916-1917. Romanul lui Graves "Eu, Claudius împărat" este o narațiune captivantă, scrisă la persoana întâi de împăratul roman Claudius, în timp ce acesta prezintă personalitățile și intrigile dinastiei Julio-Claudiană din timpul domniilor lui Augustus, Tiberius și Caligula. Această lucrare a fost urmată de alte romane istorice care se ocupă de civilizațiile antice mediteraneene, inclusiv de "Claudius the God" (1934), care extinde narațiunea lui "Eu, Claudius imparat"; "Contele Belisarius" (1938) - un studiu al marelui general al Imperiului Bizantin și "The Golden Fleece" (1944).
Cartea "Eu, Claudius împărat", publicată în anul 1934, este un roman istoric a cărui narațiune este plasată în Roma secolului I d.Hr. Cartea este scrisă ca un memoriu autobiografic de către împăratul roman Claudius, care este fiul unui general roman, un nepot al împăratului Tiberius, și un strănepot al împăratului Augustus. Narațiunea începe înainte de propria sa naștere, deoarece descrie multe dintre evenimente care au condus la întemeierea Principatului Roman, și la amplasarea din ce în ce mai fermă a lui Augustus ca împărat, în ciuda intenției exprimate public a lui Augustus de a restabili în cele din urmă fosta Republică. În timpul domniei sale, Augustus este afectat de pierderi personale însemnate pe măsură ce moștenitorii săi favoriți, Marcellus, Marcus Agrippa, Gaius Caesar și Lucius Caesar, mor. În narațiune este dezvăluit faptul că aceste morți premature sunt toate intrigi alei celei de-a treia soții a lui Augustu, Livia - care este și bunica paternă a lui Claudius, o criminală calculată care încearcă să-l facă pe fiul ei Tiberius (unchiul lui Claudius) să-i succeadă lui Augustus ca următor împărat. Pe măsură ce apar aceste intrigi, se naște bolnavul Claudius, ce este imediat ocolit și batjocorit de familie. Slab din punct de vedere fizic, afectat de bâlbâială, cu tendiță spre o salivare necontrolată, Claudius este o rușine pentru propria familie. Beneficiile aparentei sale ineficacități fiind duble: devine carturar și istoric, fascinat de intrigile contemporanilor săi, acesta este ferit de cele mai grave cruzimi aduse familiei imperiale de către membrii săi în timpul domniilor lui Augustus, Tiberius și Caligula. Intrigile și crimele din palat - inclusiv cele ale tatălui și fratelui lui Claudius, și ale fiilor și nepoților lui Augustus - îl înconjoară. Conspirațiile rezultă din pofta de putere a membrilor familiei sale, din frica lor de a-și pierde puterea, din geloziile lor, și din cruzimea și depravarea înnăscută a nebunului Caligula. Livia, soția lui Augustus și mama lui Tiberius, este o figură deosebit de impunătoare în distribuția de persoanje complexe din poveste. Narațiunea informală a lui Claudius servește pentru a sublinia banalitatea lăcomiei și poftei nesfârșite a familiei imperiale. Povestea se încheie cu ascensiunea lui Claudius pe tronul imperial.
Cartea "Eu, Claudius împărat" se regăsește pe rafturile anticariatului nostru în șapte ediții, și anume: Humanitas (2003), Albatros (1964), Tineretului (1964), Pandora M (2020), Tineretului (1964), Tineretului (1978) și Prometeu (1942).