Chiar dacă și-a început cariera fiind jurnalist, Robert Dennis Harris este cunoscut la nivel mondial pentru scrierile sale de ficțiune istorică. El s-a concentrat în special pe evenimentele din jurul celui de-al Doilea Război Mondial, apoi de Roma antică și ultimele sale cărți sunt despre istoria contemporană.
Robert Harris s-a născut la data de 7 martie 1957 în Nottingham, Anglia. Vizitele dese la tipografia în care lucra tatăl său l-au determinat să devină mai apoi un romancier faimos. Prima lui slujbă a fost pentru BBC unde a lucrat la programe de știri cum ar fi Panorama și Newsnight. În anul 1987 Robert a devenit redactor pentru publicația The Observer, iar mai apoi a scris pentru The Sunday Times și The Daily Telegraph. Prima carte la care a lucrat alături de un coleg de-al său de la BBC a fost publicată în anul 1982, se numește “A Higher Form of Killing” și este un studiu despre războiul chimic și biologic. Au urmat apoi romane de ficțiune, cum ar fi “Fatheland” publicat în anul 1992, “Enigma” publicat în anul 1995, “Archangel” în anul 1998 etc.
În anul 2006, pe 4 noiembrie, este lansată cartea cu titlul “Imperium”, primul roman din trilogia ce îl are în prim plan pe marele orator roman Cicero. Din această serie mai fac parte și romanele “Lustrum” (2009) și “Dictator” (2015). În țara noastră este tradusă pentru editura Allfa care o și publică în anul 2008 în cadrul colecției Biblioteca de buzunar. Pe site-ul anticariatului nostru, Printre Cărți, găsești această ediție, precum și ediția în limba engleză publicată în anul 2006 de editura Simon and Schuster și pe cea publicată de editura Arrow Books, de asemenea în limba engleză.
Romanul este o biografie fictivă a lui Cicero, narată la persoana întâi de Tiro, secretarul lui Marcus Tullius Cicero. Cei doi s-au întâlnit pe vremea când Tiro avea douăzeci și patru de ani, iar Cicero avea douăzeci și șapte de ani. Ei s-au cunoscut pe pământurile familiei situate pe dealurile din Arpinum. Cicero devine un avocat ambițios, iar mai apoi senator, ce își dorește să pună mâna pe puterea supremă în stat, iar Tiro îi va fi secretar sau, mai degrabă, sclav. Într-o zi rece de noiembrie, Tiro îi deschide ușa unui străin înspăimântat. Acest eveniment aparent banal va declanșa o serie de întâmplări ce îl vor propulsa pe șeful lui într-o dramă extraordinară în sala de judecată. Se pare că străinul misterios era un sicilian pe nume Stenius de Thermae care era o victimă a guvernatorului roman, Gaius Verres. Cicero decide să îl apere pe acesta și în acest mod intră în conflict cu principalul lui rival, avocatul Hortensius.
Romanul “Imperium” relatează folosind detalii vii povestea lui Cicero aflat în căutarea gloriei concurând cu unele din cele mai puternice figuri ale operei sale care au schimbat istoria, cum ar fi Pompey, Crassus sau Caesar. În fața noastră se desfășoară o lume cu adevărat violentă, o lume politică perfidă, coruptă, destul de asemănătoare cu cea actuală.