Robert Stevenson, reprezentant de seamă al neoromantismului englez, se naște în Scoția în 1850 și debutează în literatură cu o serie de poeme și jurnale de călătorie. Își termină studiile la Universitatea din Edinburgh și manifestă interes deosebit pentru literatură romanele de aventură și jurnalele de călătorii. Încearcă să scrie poeme și proza scurtă, dar eșuează. Este cunoscut în special pentru romane precum „Comoara din insulă”, „Prințul Otto” sau „Straniul caz a doctorului Jekyll și al domnului Hyde".
„Comoara din insulă” apare pentru primă dată în 1883, la Editura Cassel & Co. În anticariatul nostru se găsesc opt ediții ale cărții lui Stevenson, după cum urmează: Ion Creangă (1983), Tineretului (1966), Universul Familiei (1992), Tedit FZH (1998), Herra (2003), Porus (1991), Corint (2014), Regis (2014).
Cartea spune povestea unui băiat de 15 ani, care se alătură unei bande de pirați și unui grup de marinari cu scopul de a găsi o comoară. Acțiunea se desfășoară, la început, în hanul „The Amiral Benbow", proprietate a părinților naratorului. Mai târziu, locul acțiunii se schimbă constant, iar cititorul este purtat când la bordul unei nave de pirați, când pe vreo insulă pustie de la capătul lumii.
Asistăm la numeroase răsturnări de situație, evenimente palpitante și cunoaștem personaje interesante și curajoase. Lupta pentru găsirea comorii ascunse este parcă nesfârșită iar obstacolele pe care protagoniștii le întâlnesc par de neînvins.
Pe parcurs, cititorul nu doar că pătrunde într-o alta dimensiune temporală, ci ajunge să se identifice cu personajele. Căci, sunt convinsă, că fiecare dintre noi am visat la un moment dat că vom descoperi vreun secret ascuns, ori vreo comoară în curtea bunicilor. Așadar, cartea lui Stevenson are menirea de a ne reîntoarce în perioada copilăriei, de a trezi nostalgia vremurilor apuse. Deși cartea a fost inițial destinată copiilor, s-a bucurat de un succes extraordinar în rândul tuturor categoriilor de vârstă. Acest fapt conturează, o dată în plus, talentul scriitorului de a-și cuceri publicul.
Personajele lui Stevenson sunt numeroase, însă firul narativ este linear și respectă tiparele romanului de aventuri. De asemenea, cartea poate fi interpretată în mai multe feluri. Este, pe de o parte, jurnalul de călătorie al unui adolescent, dar pe de alta parte spune povestea captivantă a comorii ascunse.
Autorul dă dovadă de un talent literar deosebit și evocă ficțiunea într-o manieră surprinzătoare, cât mai aproape de realitate.
Numeroși critici literari l-au asemănat pe Stevenson cu marele scriitor al Franței, Jules Verne. Pe bune dreptate căci stilul autorului amintește de scriitorul francez.
Cartea lui Stevenson a fost tradusă în peste 25 de limbi de circulație internațională și adaptată pentru piese de teatru, desene animate și filme din întreaga lume. Succesul se datorează nu doar stilului narativ, ci și intrigii romanului.