Robert Louis Stevenson s-a născut pe 13 martie 1850 într-o familie de constructori de faruri. Acesta a vrut să continue afacerea familiei și la vârsta de 17 ani s-a înscris la facultatea de Inginerie însă nu a rezistat prea mult dându-și seama ca nu i se potrivește meseria. S-a înscris la facultatea de Drept, a început să călătoreasca în lume, să cunoască artiști și așa a descoperit meseria ce l-a consacrat. A fost căsători cu Fanny Van de Grift Osbourne, care i-a dăruit 3 copii, însă mariajul nu a ținut din cauza infidelității lui Robert. După ce acesta a ajuns faimos în Anglia, cuplul s-a reîntâlnit și au început să călătorească împreună. În 1878 a publicat primul jurnal de călătorie ”Un voiaj pe insulă” care descrie drumul din Anglia înspre Franța.
Printre cele mai de succes opere ale sale se numără: ”Comoara din insulă” (1883), ”Fabule” (1896) ”Prințul Otto” (1885) și ”Straniul caz al doctorului Jekyll si al domnului Hyde” (1886).
Ultimii ani din viață i-a petrecut împreună cu familia în Insulele Pacifice și a decedat pe 3 decembrie 1894 din cauza unui atac cerebral.
Straniul caz al doctorului Jekyll și al domnului Hyde a fost publicat pee 5 ianuarie 1886 la editura Longman din Marea Britanie. În Romania a fost publicat în mai multe ediții, cele mai notabile fiind: editura Dacia, 1974; editura Casa Scânteii, în colecția Povestiri Științifico-Fantastice de 3 ori în anul 1970 și editura Minerva în 2004.
Cele puțin peste 100 de pagini relatează experimentul doctorului Jekyll, un om pasionat de știință și dualitate umană. Acesta pune ochii pe un ticălos, domnul Hyde, care în primă fază îl șantazează că va spune cu ce se ocupă și îl va da pe mâna poliției dacă mai face experimente.
Doctorul realizează un amestec chimic care îi dă șansa să fie două persoane în același timp cu doar o linguriță de poțiune. Putea fi doctorul Jekyll, un om respectat, adorat de toată lumea, sau putea domnul Hyde care era recunoscut pentru brutalitatea și întunecimea sa.
Singura problemă a acestui experiment a fost faptul că lucrurile au scăpat de sub control. Doctorul Jekyll ia decizia de a se opri timp de 2 luni dar după puțin timp realizează că ducea o viață fără griji, putea ieși oricând afară fără a fi judecat și nimeni nu știa cine este el de fapt. Bea din nou din poțiune însă de data aceasta domnul Hyde îi acaparează întru totul mintea și corpul. De aici mai trebuie doar să aflăm dacă doctorul va reuși să se întoarcă în viața sa normală.
Romanul a avut succesul de a avea peste 120 de adaptări în media fiind foarte apreciat pentru stilul de scris foarte jucăuș al lui Stevenson. În cinematografe a apărut sub regia lui Charles Perott (1968) și John S. Robeston (1920). În 1994 a fost pus în scena musicalul cu același nume pe scena teatrului Alley din Texas de către Frank Windhorn.
Pentru că un roman bun este transpus în orice tip de media, Straniul caz al doctorului Jekyll și al domnului Hyde a fost transformat și în joc de Advanced Communication în 1988.