Despre Robert Ludlum
Creatorul seriei Jason Bourne - Identitatea lui Bourne, Suprematia lui Bourne si Ultimatumul lui Bourne - a scris douazeci si unu de romane, thrillere de spionaj, toate best-seller-uri. Cartile lui Robert Ludlum sunt cunoscute ca avand intrigi complexe din care nu lipsesc conspiratii, coruptie si intentia fortelor malefice de a prelua controlul lumii. Scriitorul s-a nascut pe 25 mai 1927 la New York si a publicat primul sau roman la peste 40 de ani. A crescut in New Jersey, in anii de scoala a jucat in mici de piese de teatru, urmand ca in adolescenta sa aiba roluri in productii teatrale profesionale. A studiat la Universitatea Wesley, absolvind in 1951, dupa care a aparut in roluri monire pe Broadway inainte de a incepe sa lucreze ca producator de teatru. Intr-un final s-a apucat de scris, primul sau roman fiind Mostenirea Scarlatti, aparut in 1971. Povestea romanului se refera la un grup de importanti oameni de afaceri care finanteaza Reich-ul lui Adolph Hitler. A avut un succes comercial rapid, ca toate lucrarile sale ulterioare. The Rhinemann Exchange si tetamentul lui Holcroft au ca fundat tot al Doilea Razboi Mondial si incercarile Reich-ului de a cuceri lumea.
Desi nu s-a remarcat ca fiind un mare prozator, textele sale creeaza suspans, iar personajele sunt cel mai adesea oameni simpli intrati accidental sau manipulati sa intre in acte de spionaj sau masinatiuni de ordin politic. In unele dintre scrierile sale, Robert Ludlum face referire la presupuse conspiratii din diverse straturi ale societatii americane. In cartea The Osterman Weekend, aparuta in 1972, CIA solicita ajutorul unui reporter de televiziune pentru a dejuca o conspiratie ce are drept scop insurgenta economica a Statelor Unite, complot in care ar putea fi antrenati si o parte din prietenii apropiati ai acestuia. Documentul Matlock, editata in 1973, se concentreaza pe activitatile criminale ale unor profesori dintr-un colegiu din New England si pe reticenta decanului de a-i expune pe acei profesori. Manuscrisul lui Chancellor creeaza o noua istorie in jurul asasinarii presedintelui J. Edgar Hoover de catre un grup de oficiali gvernamentali ce vor sa obtina dcumente private ale acestuia.
Nici terorismul nu lipseste din temele abordate de Ludlum. In Cercul Matarese, cateva corporatii multinationale recurg la un grup de teroristi pentru a submina controlul si restrictiile guvernamentale. Complotul generalilor aduce in fata o poveste in care lideri militari ai mai multor natiuni puternice comploteaza pentru a-si destabiliza si inlatura guvernele propriilor tari. Autorul a scris si sub pseudonim, doua romane, Compromisul si Tinutul magic, ca Jonathan Ryder si unul, Drumul spre Gandolfo, ca Michael Shepherd. O parte dintre romanele sale au fost adaptate pentru marele ecran, iar unele dintre ele au aparut postum - Robert Ludlum a murit in 2001, pe 12 martie, in Florida, din cauza unui stop cardiac.