Scriitor austriac de renume mondial, avea să câștige faima internațională cu opera „Omul fără însușiri”. Se naște în Austria, dar călătorește mult în alte state și își culege sursele de inspirație de pe alte meleaguri și aduce în fața publicului sau un amestec ciudat de dramă și sensibilitate cu macabru și real. Se îndreaptă către filosofie și istorie, studiază intens limbile nordice și ține secret un jurnal pe care nu îl va publica în timpul vieții. Urmează cursurile scolii politehnice din Austria și se specializează pe construcții mecanice, dar nu acesta va fi domeniul care îl va fascina. Este interesat de artele plastice și se întreține in relații fructuoase cu mai marii artelor timpurii. Cochetează cu literatura antică, are cunoștințe în domeniul picturii și frecventează tot felul de cercuri boeme. În anii maturității este atins de o boală a creierului, dar o ține sub control câțiva ani. Totuși, suferă tot felul de angoase și este urmărit de o anxietate care nu ii va da pace până în ultimele clipe ale vieții sale.
Începe studiile la Universitatea din Berlin, unde este cucerit de literatura clasică și cochetează pentru întâia oară cu scrisul. Citește abundent din Nietzsche și chiar devine un adulator al acestuia. Vom vedea, ulterior, că scrierile sale se vor inspira din marele filosof și gânditor german.
Își face debutul timid și nu speră la un astfel de succes, nici nu îl conștientizează atunci când îl atinge. Atinge celebritatea cu romanul autobiografic „Omul fără însușiri”, dar ar fi nedrept să spunem că acesta este singurul care merita atenția publicului.
„Trei femei” se află printre primele creații semnate de austriac și ajunge bestseller in Austria acelor timpuri. Mai apoi, lucrarea se bucură de aprecierea publicului înalt și primește chiar distincția orașului Viena. O carte care îmbină trei povesti și are în centru, după cum o spune și titlul, povestea a trei femei. Trebuie spus că Tonka, una dintre protagoniste, va fi inspirata dintr-o femeie cu care autorul a avut o relație. Eroinele lui Musil sunt extraordinare și poartă în suflet povești nemaivăzute și pline de sensibilitate. Portretele acestora sunt concepute atent, iar scriitorul pune mare accent pe zbuciumul sufletesc al celor trei femei. Eșecurile, victoriile și trăirile acestora sunt exploatate la fel mai înalt nivel, iar autorul știe cum să le pună în valoare atât calitățile, cat și defectele.
Cartea este scrisă impecabil, iar Musil redă cu o precizie de chirurg viața în Viena acelor ani, cu oameni și cu tot. Povestea este când duioasă și liniștită, când dură și realistă, iar alternanțele vor continua până la finele romanului. Astăzi, lucrarea este una dintre cele mai cunoscute la nivel internațional, iar pe site-ul nostru poate fi găsită în mai multe ediții: Meridiane (1970), Univers (1970).