A vândut peste 400 de milioane de exemplare în întreaga lume datorită stilului său ce combină medicina cu thrillerul. Vorbim despre Robin Cook ce s-au născut pe 4 mai 1940 în Brooklyn și a absolvit Colegiul de Chirurgi și Medici al Universității din Columbia. A servit marina americană timp de doi ani, între 1969 și 1971 și a avut gradul de locotenent comandant dar în același timp lucra și la laboratul sanguin. În 1972 publică primul roman ce se va dovedi a fi un eșec dar nu a renunțat atât de ușor. A studiat piața și ce cum ajunge un roman best-seller iar când a publicat romanul despre care vom discuta mai jos, a reușit să ajungă pe culmile succesului.
Dintre cele mai cunoscute scrieri, putem enumera "Risc asumat" , "Tratament fatal" sau "Răpirea" ce l-au ajutat să devină unul dintre cei mai cunoscuți americani de thriller ai secolului XXI.
Romanul "Coma" a fost publicat pentru prima dată în 1977 la editura Little, Brown& Co și nu a durat mult până a ajuns un best-seller. Pe site-ul nostru poți găsi edițiile oferite de Pan Books din anul publicării.
Susan Wheeler este o tânără de 23 de ani ce a ales să studieze medicina pentru a-și îndeplini visul de mic copil. Orele de practică le face la Spitalul Boston împreună cu George, Harvey, Geoffrey și Paul, iar tot ce trebuiau să facă era să verifice pacienții de la chirurgie și UTI. Profesorul lor este Mark care încearcă să îi dovedească lui Susan că această meserie este de bărbați și nu va reuși să facă față. Faptul ce dovedește asta este că doi pacienți, Nancy Greenly și Sean Berman, au intrat în comă imediat după operație. S-au crezut că ar fi din cauza anesteziei pentru că ambii aveau un sistem imunitar foarte bine dezvoltat iar șansele că cineva atât de sănătos să intre în comă era 1 la un milion.
Confuză și acuzată pe nedrept, Susan decide să investigheze de una singura ce se întâmplă și afla că tuburile de oxigen ce duceau în salonul 8 erau pline cu dioxid de carbon, gaz ce induce moartea cerebrală. După ce incepe o relație cu Bellows și ii spune tot ce a aflat, un angajat a încercat să o omoare și din cauză că a avut curajul să se apare a ajuns internată la Institutul Jeffreson. Acesta era un fel de spital de terapie intensivă unde cei aproape morți erau ținuți pentru organe iar cei ce mai au o șansă sunt neglijați.
Criticile au fost pozitive de-a lungul anilor. Încă din 1977 a fost considerat un roman plin de suspans ce nu trebuie să lipsească din nici o bibliotecă. De asemenea acesta a fost adaptat în pelicula cinematografică omonimă din 1978 în regia lui Michael Crichton și în mini serialul din 2012 ce aparținea televiziunii A&R.