Seria romanelor fenomen semnate de Rodica Ojog Brașoveanu merge mai departe, iar autoarea ne surprinde și de această dată cu o acțiune complexă și o intrigă pe măsură. Cartea urmărește, după cum ne-am obișnuit, tiparul standard cu care a debutat autoarea, iar stilul său este unul inegalabil. Când eram aproape convinși că nimic nu ne mai poate surprinde, această Agatha Christie de România, ne oferă un real festin literar. Personajele sunt multiple, iar măștile le acoperă adevărata identitate. Astfel, nu știm unde va duce această călătorie alambicată. Un joc sinistru, într-o casă oarecare, o petrecere privată și o crimă, acestea sunt ingredientele pe care autoarea ni le pune la îndemână.
Anii 50, atmosfera palidă de după război încă domină societatea, oamenii duc lupte grele pentru a-și reclădi viața sfărâmată sub roțile tancurilor naziste, iar clasa politică încearcă să își reorganizeze structurile din temelii. Departe de vâltoarea aceasta, ajungem în casa unor oameni simpli la prima vedere, care vor doar sa se destindă cu o petrecere în toiul nopții. O iarnă geroasă se abate peste orașul cu pricina , iar vremea nu permite invitaților să plece prea degrabă. Liniștea și voia bună par a domina atmosfera, dar ceva teribil este pe care să se petreacă. Cum la Rodica Ojog Brașoveanu nimic nu este simplu, deși așa pare, lucrurile devin din ce în ce mai complicate când are loc o crimă.
Virgil Olaru, un avocat de renume și gazda petrecerii, este personajul principal al romanului, dar avem și câteva personaje secundare interesante. Fundalul postbelic ajută cititorul să se plaseze cumva în fața desfășurării acțiunii. Astfel, avem de a face cu o serie de flashback-uri care mai de care mai interesante, iar imaginile se succed într-un interval scurt de timp. Suntem bulversați de intensitatea evenimentelor și ne pierdem cumva în detalii, dar nu renunțăm la incursiunea noastră fantastică. Autoarea își asumă rolul de detectiv și pornește pe urmele asasinului, fără să scape din vedere alte personaje care nu prezintă încredere. Cineva este vinovat, dar se mai află oare criminalul în casă? Ori cineva din exterior vrea să scape basma curată și a înscenat toată această mascaradă? Răspunsurile vin treptat și evaziv din partea autoarei, dar finalul va fi de a dreptul apocaliptic.
Cititorul este lăsat să bântuie prin aceasta ceață densă și i se așterne în față un puzzle incredibil de dificil. La final, scriitoarea se înduplecă și oferă tot soiul de indicii vitale, iar misterul pare aproape elucidat.
Cartea se vinde într-un număr impresionant de copii, iar succesul va fi garantat, propulsând-o pe Rodica în topul celor mai iubiți scriitori din țară noastră. La numai un click distanță, pe site-ul anticariatului nostru, cartea se regăsește în mai multe ediții, dintre care amintim: Nemira (2015), Albatros (1977).