Angela Rodica Ojog Brasoveanu, cea mai cunoscută autoare de romane polițiste, pusă pe același piedestal cu Agatha Christie, s-a născut pe 28 august 1939 și a decedat pe 2 septembrie 2002.
Aceasta a avut o tinerețe tumultuoasă, tatăl ei fiind arestat de mai multe ori pentru că a fost deputat liberal, iar mama ei mai mereu ocupată, aceasta fiind profesoară. A urmat un liceu francez, apoi s-a înscris la facultatea de Drept însă a fost exmatriculată și arestată pentru că susținea revolta anticomunistă. Într-un final a reușit să termine facultatea și a devenit avocată dar a renunțat la aceasta meserie pentru a avea timp de hobby-ul ei: scrisul. Adesea scriitoarea a fost comparată cu Agatha Christie, cea mai celebră autoare de romane polițiste din întreaga lume, pentru stilul literar si pentru crearea personajelor eroice. Cu toate acestea, Rodica Ojog și-a găsit inspirația în alți celebri autori printre care și Edgar Wallace.
Debutul literar l-a avut în 1969 cu un scenariu pentru televiziune ”Crima din Cismigiu”. Pe lângă acesta, a mai scris încă 4 scenarii, dintre care îl amintim pe cel mai cunoscut, ”Enigma” care a fost derulat timp de 2 ani.
Autoarea a scris 35 de romane, majoritatea polițiste, însă pe lângă acestea a scris și câteva romane istorice și un roman S. F. A dat naștere personajelor Melania Lupu și Minerva Tutovan care au stârnit interesul cititorilor prin stilul unic de a rezolva fără de legile cetățenilor.
”Apel din necunoscut” a apărut la editura Sfinx în 1985 și a fost reeditată după cum urmează: editura Domino, 2002; editura Universală, 2007 și editura Minerva, 2012.
Într- o noapte de iarnă liniștită în care ninsoarea cădea încet, pe la miezul nopții sună telefonul secției de poliție. Andrei răspunde și aude o bătrânică care cere disperată ajutor pentru că este pe moarte. În același timp, colegul său anunță în secție că a avut loc o crimă în care o bătrână a fost victima. Andrei intră în panică pentru că bătrâna din telefon încă mai cere ajutorul și intră într-o transă din care cu greu va ieși. Telefonul stârnește interesul poliției pentru că bătrâna nu a reușit să spună cine sau unde este și nici celeilalte bătrâne nu îi află numele de prima oară. Aceste două acțiuni trezesc toți agenții disponibili și începe o căutare fără cap și coadă. Cartea poartă cititorul într-un mister de proporții aducând în prima plan gândirea cinică a poliției. Autorul crimei este găsit târziu, timp în care aflăm povești de dragoste dintre polițiști și poveștile de viață ale suspecților. Se găsesc sute de martori în diferite locuri ale orașului dar nici unul nu este de folos în anchetă. Cel mai important rămâne totuși apelul de la început. Cine a fost și de ce nu a dat nici un detaliu despre ea? Cine a produs a doua crimă atât de apropiată? Cititorul este introdus într- un labirint cu foarte multe blocaje, unde singurul raspuns pe care îl cunoaște este : bătrâna era pe moarte.