Romanul polițist “Cutia cu nasturi” de Rodica Ojog Brașoveanu a apărut în anul 1994, la editura Marin Preda, din București, fiind unul dintre romanele scrise spre partea de final a carierei.
Romanul vorbește despre perioada de după revoluție, autoarea făcând o adevărată descriere a păturilor sociale prezente în acea perioadă, de la oamenii ce trăiesc în mahala, până la micii burghezi, sau oamenii ce poartă încă în suflet pasiunea pentru vechiul regim.
În parcursul paginilor avem de-a face cu soții Dinu și Gigeta Paulian, un cuplu care ascunde foarte multe mistere, aceștia neînțelegându-se, astfel că, pe parcurs lucrurile degenerează, iar misterul se adâncește și mai tare când intervine crima.
Printre alte edituri care au publicat romanul, putem aminti de editura Kullusys, 2007, în format broșat sau editura Nemira, 2014, în format broșat.
Rodica Ojog Brașoveanu s-a născut la data de 28 august 1939, în București, România, fiind o importantă avocată și scriitoare română, celebră pentru nenumăratele romane polițiste scrise de-a lungul vremii, ciclurile Melania Lupu și Minerva Tutovan.
Rodica se dezvoltă în cadrul unei familii înstărite, mama sa fiind profesoară, iar tatăl acesteia, un celebru avocat, pasiunea pentru lectură fiind ceva normal în sânul familiei.
Din anul 1948, aceasta urmează cursurile școlii „Maison des Français”, pentru ca mai târziu, să urmeze cursurile liceului “Domnița Ileana”,pe care le finalizează la mijlocul anilor ‘50.
Mai târziu, încercând să meargă pe urmele tatălui, avocat, aceasta se înscrie la Facultatea de Drept, din cadrul “Universității din București”, însă, este exmatriculată pentru susținerea unei revolte din Budapesta, înscriindu-se mai târziu, în anul 1962 la “Facultatea de Științe Juridice din Iași”.
După finalizarea studiilor juridice, aceasta încearcă să scrie în paralel cu funcția de avocat, însă, după ce se bucură de un mare succes literar, renunță la avocatură, devenind scriitor în adevăratul sens al cuvântului.
Printre cele mai importante opere semnate de autoare, putem aminti de “Moartea semnează indescifrabil”, 1971, “Ancheta în infern”, 1977, “Ștafeta”, 1981 sau “Melania și misterul din parc”, 1990.
Romanul polițist “Cutia cu nasturi” de Rodica Ojog Brașoveanu reprezintă un roman unde aerul de mister domnește de la începutul operei, până spre final, intriga fiind gata să acapareze scenariul clădit cu migală de autoare, în orice moment, însă detaliile de ordin satiric sau umorul rămâne și el la cote maxime, autoarea fiind o adevărată maestră a acestui tip de narațiune.
Pe lângă evidențierea detaliilor legate de societatea din acea vreme, cu toate tertipurile ce variau în funcție de fiecare statut, autoarea prezintă cititorilor misterul ce domnește în familia Paulian, Gigeta și Dinu, fiind un cuplu misterios ce nu reușește să așeze o pâclă de liniște peste căsnicie.
În cuprinsul desfășurării acțiunii, avem parte de tot mai multe detalii marcante, alte personaje din carte fiind plasate în afaceri sub semnul întrebării, aflând despre Manole Paulian, tatăl lui Dinu, cel care are îndeletniciri ciudate în ceea ce privește sortarea nasturilor în cutii de pantofi, sau alte personaje ca soții Gioni și Nina Diamandescu, Nelu și Dora Ciprian ori afaceristul Ștefan Dumitrașcu.
În desfășurarea acțiunii avem parte și de o idilă amoroasă dar și de o afacere cu iz de înșelăciune, detaliile puse în scenă de autoare, fiind asimilate rapid de cititori ca și indicii pentru aflarea adevărului din spatele asasinatului, care apare ca un eveniment inevitabil.
Autoarea reușește încă o dată să pună pe jar întreaga acțiune, astfel că cititorul ajunge să își pună întrebări la fiecare pas cu privire la găsirea adevărului, însă momelile puse printre cuvinte de autoare, se dovedesc a fi doar piste false, adevărul fiind acolo unde nimeni nu privește cu curiozitate.