Un cadavru găsit în mansarda unei case, mai mulți suspecți, dar fiecare cu un alibi bine întemeiat. Deci, cine l-a ucis pe profesorul cel bătrân? Să fi fost fiul nelegitim, amanta acestuia ori vreun cunoscut care să îi poarte pică? Acestea sunt întrebările pe care Rodica Ojog Brașoveanu le stârnește încă din primul capitol al cărții sale, iar cititorul este invitat să se înarmeze cu multă răbdare.
Romanul nuanțat atent cu valențe de umor negru este pe placul iubitorilor genului thriller și surprinde printr-o notă inovativă și plină de prospețime. Românca noastră reușește să dozeze cumva suspansul, să surprindă cele mai bune momente și să formeze astfel un labirint greu de străbătut. Cine era acest profesor și în ce grupuri se învârtea? De ce ar avea dușmani și cine i-ar fi pus la cale sfârșitul? Dar dacă bătrânul a murit din cauze naturale, dacă cei prezenți sunt, într-adevăr, nevinovați? Un întreg cerc vicios se formează, personajele vin și pleacă, iar scena aceasta însângerată pare desprinsă dintr-un film semnat de marele Hitchcock.
La o analiză mai atentă, observăm că din locuință lipsește un tablou valoros și câteva monede prețioase. Dar echivalează aceste obiecte cu viața unui om? Rodica Ojog Brașoveanu reușește să ne îndrume către o pistă greșită, ne încurcă cumva, pentru a ne readuce pe drumul cel bun. Autoarea ne oferă indicii ascunse, dar este foarte posibil să nu le observăm de la început.
Această Agatha Christie de Romania are darul de a surprinde când ne așteptăm mai puțin. Mai apoi, adaugă în poveste câteva personaje noi și la fel de misterioase. O amantă mai tânără, o sumă de bani și un tablou. Acestea sunt piesele pe care le avem și cu acestea suntem nevoiți să deslușim misterul. Dar de unde să începem, căci drumurile nu duc nicăieri.
Autoarea se folosește de toată imaginația și de o serie de evenimente personale pentru a pune în scenă această șaradă a vieții și a morții. Plasa întinsă criminalului este pregătită, dar oare se va lăsa acesta prins atât de ușor?
Până la ultimele pagini cartea este, după cum o spune și titlul, o enigmă, iar mintea cititorului este pusă la grea încercare. Finalul este cumva așezat în oglindă cu scena de început, aceasta fiind o altă mișcare inteligentă și originală a Rodicăi.
Volumul se bucură de un succes răsunător pe piața de carte din Europa, iar numele autoarei atinge o adevărată celebritate. Romanul se distribuie masiv, iar în rafturile noastre este disponibil în mai multe ediții, dintre care amintim: Nemira (2014), Nemira (2012).