Dacă te gândești la romane polițiste românești, cu siguranță trebuie să menționezi numele Rodicăi Ojog Brașoveanu. Aceasta a urmat facultatea de Drept de unde a fost exmatriculată din cauza susținerii revoltei populare anticomuniste din Budapesta. Nemaiavând un viitor strălucit în față, s-a căsătorit cu un boier din Timișoara al cărui nume l-a păstrat secret. În 1971 la insistențele soțului său care a văzut că are potențial, publică primul său roman, ”Moartea semnează indescifrabil”. Urmează alte trei romane în următorii 5 ani iar succesul o îndeamnă să renunțe la avocatură și să se dedice întru totul scrisului. Autoarea moare pe 2 septembrie 2002 și lasă în urmă peste 35 de romane, majoritatea polițiste.
”Grasă și proastă” este o carte ce cuprinde 16 povestiri tragico-comice ce ne arată cât de grea sau frumoasă poate fi viața pentru unii dintre noi chiar și fără să ne dăm seama. A fost publicată de editura Nemira în anul 2000, urmând edițiile din 2006, 2009, 204 și 2018 ale aceleași edituri. Toate prezintă situații comune ale personajelor principale care sunt femei. Cine ar crede că poți lua în piept viața a 16 femei deodată? Avem parte și de un praf de dragoste presărat cu grijă pentru a nu se depărta de la stilul său caracteristic, ce ne arată că viața nu e întotdeauna roz dar dacă ne străduim un pic, o putem picta în orice culoare.
Atmosfera este nouăzecistă, exprimă o libertate căpătată dintr-o dată în care femeile îl căutau pe Făt-Frumos prin sălile de cinema și de teatru și trăiau boem pentru că răul de abia ce trecuse. Pentru a înțelege mai bine ce a dorit să ne exprime doamna Brașoveanu, am decis să povestim câteva dintre povestioare.
”Recunoștință” ne aduce în prim plan o doamnă pe la 40 de ani care ar dori să își găsească un partener și tot ezită să apeleze la anunțurile de matrimoniale. Vorbește cu prietenele sale și află că la ele a funcționat, așa că își ia inima în dinți și trimite o scrisoare la o agenție străină. În 3 săptămâni primește un răspuns cu 2 oferte disponibile și începe să comunice cu un german care are să vină la București în vacanța de iarnă. Petrec o săptămână de vis împreună, după părerea ei, doar că întorși la București acesta își ia bagajele și dispare din peisaj.
”Cadou de Crăciun” este povestea tragică a Ramonei care renunță la toate tabieturile sale de femeie cochetă pentru un anume Cristi care preferă femeile în toată naturalețea lor. Rudele și prietenii o avertizează că dragostea pe care i-o poartă este oarbă și va regreta însă femeia este ațintită doar în sentimentele sale de unde nu o poate scoate nimeni.
Trec 8 ani din această dragoste naivă iar Ramona decide să îi facă o mare bucurie iubitului său, să îi cumpere un calculator. Neavând bani, amanetează o brățară de aur primită din moși strămoși și se gândește că sigur va face rost de bani să o ia înapoi. Fiind perioada Crăciunului, aceasta uită de termenul limită iar brățara este vândută care este vândută – ghiciți cui – lui Cristi! Doar că povestea ia o întorsătură de proporții atunci când la masă se așază colega Ramonei, o femeie vulgară și de moravuri ușoare care are tendința de a fura bărbați însurați. La încheietura sa este brățara cea mai de preț a celei mai îndrăgostite femei din București - Ramona.