Cine nu a auzit măcar o dată numele de Rodica Ojog Brașoveanu? Ea a fost cea mai cunoscută scriitoare de romane polițiste din țara noastră, adesea comparată cu englezoaica Agatha Christie.
S-a născut pe 28 August 1939 și a fost fiica unei profesoare și unui cunoscut avocat al acelor timpuri, Victor Ojog. Tatăl său i-a influențat alegerile în viață, aceasta terminând dreptul, dar profesând doar șapte ani. Se căsătorește cu actorul de televiziune, Cosma Brașoveanu, care o motivează să scrie pentru că i se părea lui că are o minte ageră și copleșitoare. Îi ascultă sfatul și scrie un scenariu de televiziune ”Crima din Cișmigiu” (1969), opera sa de debut. Încă de la început autoarea este o adeptă a stilului polițist, o reflexie a fostei sale meserii. În 1976 scrie ”Bună seara, Melania”, primul roman ce atrage atenția criticilor și care a dat naștere personajului Melania Lupu, o bătrânica excentrică care rezolvă mistere în ciuda faptului că este o infractoare. Fascinată de istorie, Rodica Ojog Brașoveanu scrie și câteva romane de spionaj istorice, printre care amintim: ”Întâlnire la Elizeu” (1983), ”Letopisețul de argint” ( 1980) și ”Vulturul dincolo de cornul lunii” (1988). Autoarea moare pe 2 Septembrie 2002 din cauza afecțiunilor pe care le avea la plămâni și inimă și lasă în urmă o colecție impresionantă de romane.
Criticii vremii au descris-o ca fiind cea mai complexă autoare a vremii și au spus că dacă cineva i-ar fi tradus operele măcar într-o limbă străina s-ar fi bucurat de succes pe întreg mapamondul.
Romanul ”Vulturul dincolo de cornul lunii” a fost publicat în 1988 la editura Militară. Vândut foarte bine, acesta a fost reeditat de editura Nemira în anii 2004, 2008 și 2015.
Este un roman istoric, de spionaj, care ne face cunoștință cu Radu Andronic, personaj prezent în mai multe opere și cunoscut pentru curajul său eroic de a salva țara de necazuri.
Ne întoarcem în era Brancovenească când otomanii voiau să ia sub asediu Țara Românească. Radu Anronic, slujitorul și sfetnicul lui Constantin Brâncoveanu, trebuie să rezolve două mari probleme care împing țara în brațele turcilor. Prima misiune constă în a-l prinde pe spionul otoman zis ”Trandafirul”, însă asta îi dă bătăi de cap, Nimeni nu știe cum arată acest om și chiar dacă ar ști nu ar vrea să spună din cauza pericolului la care ar fi supuși. A doua misiune a slujitorului este de a-i găsi pe boierul Gheorghiță Filipescu și pe Smarand, fiica boierului Dumitru Cerchez. Aceștia au plecat împreună pentru a trăi o poveste de iubire, însă nimeni nu este de acord cu idila lor.
Ce este interesant este faptul că Radu Andronic este descris ca fiind un Casanova al vremii, dar nicio femeie nu alerga după el din cauza faptului că era prea ocupat cu rezolvarea problemelor domnitorului. Romanul ne conduce spre o epocă importantă unde se întâmplă fapte istorice reale, dar unele lucruri nu sunt chiar ceea ce par a fi. Oare va reuși Andronic să salveze Țara Românească de la necazuri?