Romanul lui Rosamunde Pilcher se alătură seriei romantice, dar dramatice pe care scriitoarea a adus-o în fața publicului. Lucrarea este înduioșătoare și prezintă o poveste despre dragoste pierdută, regăsirea și trecerea timpului, acest dușman nemilos al umanității. Eroina romanului este o femeie trecută bine de 60 de ani, care își retrăiește acum amintirile și cu nostalgie se întoarce în trecutul zbuciumat. Imaginea unei femei bătrâne, trecută prin viață, zbuciumată cu tot soiul de evenimente, ne va surprinde și va reuși să ne impresioneze. Un tablou sumbru, trist și melancolic, cu asta ne surprinde celebra Rosamunde Pilcher.
Femeia a avut o viață incredibilă, a trecut printr-o căsnicie nefericită, dar a avut întotdeauna o existență îndestulată și un trai mai mult decât bogat. Penelope a avut o copilărie fericită, boemă, alături de tatăl ei, pictorul Lawrence Stern. Până la vârsta adolescenței, eroina trăiește la Londra, iar mediul ploios de aici o ajută să își exprime mai clar sentimentele. Izbucnirea războiului face ca traiul tihnit al Penelopei să fie afectat, iar protagonista se stabilește la Cornwall. Iubirea se ivește pe neașteptate în viața femeii și, pentru o scurtă perioadă de timp, aceasta va trăi fericită, dincolo de agitația provocată de conflagrație. Crește trei copii și învață să îi accepte și să îi iubească, deși nu este întocmai mulțumită.
Aceasta rememorare a vieții trăite vine acum, târziu, la peste 60 de ani, când pare împăcată cu tot și toate, când nu mai poartă ranchiună, a uitat ce înseamnă ura și a păstrat în suflet iubirea pură, care i-a fost luată de moarte prea devreme. Totuși, un eveniment neprevăzut tulbură liniștea femeii. Un tablou îndrăgit, „Căutătorul de scoici”, pictat de tatăl ei, este estimat la o sumă extraordinară, iar, de la aflarea veștii, viața Penelopei este dată peste cap în totalitate. De aici înainte, autoarea are curajul să ne prezinte o altă față a poveștii, o altă versiune a eroinei și acest lucru ne va încânta și șoca deopotrivă. Penelope se află acum într-o cumpănă, într-o călătorie fascinantă în trecut și este măcinată de regrete și remușcări.
Scrierea devine, dintr-odată, dramatică și plină de sensibilitate, iar memoriile femeii se întrepătrund cu realitatea. Protagonista este angrenată într-un deja vu și nu reușește să scape, însă autoarea dorește să ne familiarizeze cu o altă față a poveștii. Vom fi astfel părtași la tot soiul de răsturnare de situație și vom avea de-a face cu nenumărate schimbări de comportament ale eroinei. Personajele se perindă prin cadru și sunt purtate într-o rocadă magistrală, iar Pilcher își schimbă manieră narativă. Lucrarea ajunge pe piața de carte din Europa și este tradusă în peste 30 de limbi de circulație internațională, iar pe site-ul nostru este disponibilă în mai multe ediții, dintre care amintim următoarele: RAO (1995), RAO (2008).