Scoția, mult îndrăgită de Rosamunde Pilcher, este și de această dată cadrul pentru o poveste parcă ruptă din trecut. Un freamăt al unei iubiri, o adiere sensibilă și plină de nostalgie, o poveste extraordinară despre iertare și regăsire. Autoarea ne-a obișnuit deja cu poveștile sale pline de romantism, construite atent și piperate cu tot soiul de răsturnări de situație.
Drama și romantismul se întrepătrund și de această dată, iar Pilcher este o maestră a romanului de dragoste, fără a fi lacrimogenă. În centrul acțiunii se află o femeie îndrăgostită și un bărbat care nu a întâlnit niciodată adevărata iubire. Lucrarea este structurată în mai multe capitole, iar opera ne va captiva încă de la primele pagini. Vom însoți astfel eroii într-o călătorie care pare să nu aibă sfârșit, o călătorie romantică și plină de suspans, o poveste autentică despre doi oameni aflați în voia sorții. Într-o perioadă în care iubirea era o chestiune tabu, un subiect care stârnea amuzament în clasa conducătoare a acelor vremuri, doi oameni îndrăznesc să rupă barierele, îndrăznesc să trăiască liber.
Câmpurile proaspăt înverzite ale Scoției vor reprezenta scena perfecta pentru ca Pilcher să își pună în practică toate ideile cultivate. Astfel, asistăm la o desfășurare de forțe fără precedent, la un adevărat festin literar de care ne era cumva dor. Un bărbat mândru și egoist, care nu pare a fi îmblânzit de nimeni, cade pradă unei iubiri secrete. O femeie frumoasă, dar nesigură, care a avut ghinionul să se nască într-o societate predominant patriarhală, și care este sigură că nu se va căsători niciodată din dragoste. Destinul îi pune față în față, iar de aici înainte se dezvoltă o adevărată dramă.
Pilcher se aseamănă cumva, la nivel narativ, cu sensibilă Emily Bronte, iar metaforele folosite o apropie de romantismul acesteia. Totuși, autoarea noastră nu caută să cadă în desuet și lasă loc acțiunii susținute, dramei și schimbărilor frecvente de situație. Așadar, vom fi uimiți să cunoaștem o poveste despre dragoste și răzbunare, însă una fără artificii inutile ori alte dulcegării. Fără a se despărți de stilul care a consacrat-o, Pilcher vrea să o însoțim în aceasta călătorie și să ne întoarcem încântați de cele lecturate.
După apariția pe piața de carte, opera ajunge rapid în atenția criticilor din întreaga lume, iar talentul autoarei este slăvit și recunoscut la nivel internațional. De cealaltă parte, la Hollywood apare interesul de a ecraniza opera într-un film care se anunță a fi o capodoperă. Scriitorii amatori, aflați la început de drum, vor studia intens opera și, totodată, stilul literar al lui Rosemunde Pilcher, care va reprezenta sursă inepuizabilă de inspirație pentru mai multe generații.
„Iasomia sălbatică” este disponibilă la numai un click distanță, pe site-ul nostru, în mai multe ediții, dintre care amintim următoarele: Vivaldi (2008), Vivaldi (2001).