„Septembrie” este un roman cald și cunoscut la nivel mondial mai ales după ecranizarea, care o are în prim plan pe Jaqueline Bisset. Lucrarea ajunge rapid pe piața de carte din Europa și șochează prin aerul prea romantic pentru epoca respectivă. Scoția veacurilor trecute este scena unor sărbători fastuoase, a unor baluri extraordinare și a unor povești despre dragoste și ură, parcă rupte dintr-un scenariu de film. Cartea este structurată sub forma a patru capitole, fiecare reprezentând o lună, după cum urmează: mai, iunie, august și septembrie. Vom observa că scrierea debutează lent, într-o deschidere către natura și o prezentare minunată a cadrului în care se va desfășura acțiunea.
Mai apoi, pe măsură ce înaintăm în lectura, descoperim personajele și înțelegem legăturile dintre acestea. Trebuie spus că autoarea reușește să ne bage in ceață, căci firul narativ se bifurcă la un moment dat. Scrierea este când dramatică, când calmă, iar personajele trec prin mai multe etape de dezvoltare și de autocunoaștere. Reprezentarea unei povești de dragoste incredibilă, dialogul intens dintre personaje și acțiunea susținută vor fi elementele care vor transforma romanul într-o scriere legendară.
Rosamunde Pilcher este recunoscută la nivel mondial pentru romanele sale care vor ajunge pe micul ecran și vor avea un succes răsunător. Autoarea își va semna mare parte din viața scrierile sub pseudonimul Jane Fraser. Cu „Septembrie”, operă apărută pentru întâia oară în anul 1990, autoarea va depăși toate recordurile și va uimi audiența de pretutindeni. Personajele sunt purtate într-o luptă pentru iubire și iertare, țes tot felul de intrigi și poartă pe umeri secrete care, mai devreme sau mai târziu, vor ieși la iveală. În scrierea britanicei, nimeni nu este cine pretinde, iar Scoția de altădată pare ruptă dintr-un basm. Violet Aird este personajul central al operei, o femeie din clasa conducătoare a societății, care hotărăște să cheme la conacul său scoțian toți oamenii dragi. La aceasta revedere extrem de așteptată se reunesc mai mulți prieteni, rude îndepărtate și alți cunoscuți ai femeii. Ceea ce se dorea a fi o reuniune plăcută, tihnită, se va transforma într-un joc al orgoliilor și emoțiilor puternice.
Lucrarea este de-a dreptul răscolitoare, plină de emoție, presărată cu momente de energie frenetică, cu pasaje romantice și tristețe, cu nostalgii care domină eroii și cu tot soiul de întâmplări bizare. Finalul romanului este de-a dreptul șocant și măgulitor, iar cititorul asistă la o adevărată desfășurare de forțe din partea personajelor. Ne vom îndrăgosti iremediabil de lucrarea lui Pilcher și vom urmări povestea cu sufletul la gură, încântați de capacitatea extraordinară de evocare a autorului.
Opera va fi tradusă în peste 30 de țări din Europa și nu numai, iar în rafturile noastre poate fi găsită în mai multe ediții, după cum urmează: RAO (1995), RAO (2008).