Stiinta oculta


Rudolf Steiner - Stiinta oculta
Rudolf Steiner se remarcă în special prin cercetările filosofice fără precedent și prin pledoaria sa pentru spiritualitate și regăsirea sinelui rătăcit. Totuși, Steiner se arată interesat și de latura întunecată a religiei și chiar tinde să devină pasionat de misticism și vrăjitorie. Ce-i drept, cu veacuri în urmă, religia și vrăjitoria mergeau mâna în mână, iar instituția ecleziastică avea rolul de a urmări și pedepsi pe toți aceia care încălcau dogmele religioase. Cumva, Steiner face o trecere în revistă a principalelor evenimente ale vremii, vorbește despre opresiune și crime în numele credinței. De la Inchiziției încoace nicio altă instituția nu a luat la multe vieți omenești în numele credinței. Absurditatea acelor dogme și nebunia conducătorilor acestor instituții sunt numai câteva aspecte pe care Steiner le va studia asiduu.  Citește enorm despre Inchiziția spaniolă a lui Torquemada, studiază chiar procesele vrăjitoarelor din Salem și este atras de nedreptatea făcută lui Giordano Bruno.
După studii temeinice și după călătorii întreprinse în părțile europene cele mai afectate de ciuma vrăjitoriei închipuite, Steiner pune bazele unor tratate despre ocultism de-a dreptul extraordinare.
„Știința ocultă” apare din dorința lui Steiner de a-și face cunoscute ideile și de a aduce în fața publicului o perioadă neagra din istoria omenirii. Cumva, legata strâns de cealaltă sfera de interes a scriitorului, spiritualitatea, chestiunea ocultismului va reprezenta un punct fierbinte în opera sa. Manuscrisul este un jurnal extraordinar despre viață și existența umană măcinată de doctrine și dogme religioase absurde, care s-au impus cu forța pe teritoriul Europei și nu numai. Deși Steiner nu dorește să plictisească audiența cu un tratat strict istoric, este imperios necesar să aducă în prim plan câteva flashback-uri de o importanță vitală. Totuși, Steiner se va concentra asupra ideilor principale, a propriilor concluzii după călătoriile sale și după studiul acerb întreprins.
Așadar, scriitorul ne vorbește despre religie ca formă de constrângere, despre fanatism religios dus la extrem, despre magie și Eros, despre știință ocultă nemărginită și despre existența unor culte religioase periculoase pe teritoriul Europei. Avem de a face cu o reîntoarcere în timp, o imagine a lumii de dinaintea modernității, o poveste despre un trecut sângeros și un viitor imprevizibil. Steiner este un artist și explorează astfel toate sectoarele vremurilor și reușește să zugrăvească perfect lumea de atunci și să o anticipeze pe cea de mâine.
 „Știința ocultă” este una dintre cele mai de preț scrieri ale sale, pe care Steiner o va lăsa drept moștenire literaturii universale. Târziu, după moartea sa, manuscrisul va fi utilizat drept sursă de inspirație pentru scriitorii noi în branșă. Lucrarea se caută și astăzi și reprezintă interes în special în domeniul academic. Aceasta poate fi găsită pe site-ul nostru în mai multe exemplare, după cum urmează: Univers Enciclopedic (2003), Univers Enciclopedic (2011).


sus