Autor austriac de renume mondial, Steiner este renumit pentru pledoariile sale cu caracter spiritual, dar și pentru emoția cu care scrie romane despre oameni și legăturile dintre aceștia. La o analiză mai atentă, Steiner este un arhitect al sufletului, care reușește, cu ajutorul peniței, să construiască iluzii narative și să demonteze mituri.
Steiner este renumit pentru o serie de scrieri deosebite, iar pledoariile sale vor fi primite cu mare succes pe piață și vor ajunge la inimile publicului. El vorbește despre Dumnezeu, despre umanitate, despre neputință și despre sărăcia spirituală. Maniera în care se raportează scriitorul la realitatea veacului său este copleșitoare și reușește să ne atingă și pe noi. Privind în ansamblu, cartea este o mărturisire complexă, iar autorul este un zugrav al sentimentelor, care dă viață unor trăiri greu de descris în cuvinte. Despre sufletul omului numai unul ca Steiner putea scrie, iar publicul lui este curios și nostalgic.
În lucrarea de față, autorul vorbește despre o așa-numită știință spirituală, care ne ghidează și ne determină să facem cele mai bune alegeri în viață, să ne apropiem de oamenii cei mai asemănători nouă și să punem preț pe sentimente și valori comune. La scriitorul nostru, relațiile interumane sunt foarte importante, iar pledoaria sa este întotdeauna susținută de argumente reale. Frumusețea, curajul, candoarea, noblețea, binele; toate acestea sunt valorile care ne ghidează și care ar trebui să ne fie porunci în calea noastră prin viață.
Deși avea cunoștințe vaste de literatură, dar și în direcția științelor exacte, Steiner se îndreaptă spre religie și spiritualitate și va face din acestea o artă, le va îmbina și folosi după bunul plac. Va fi apreciat pentru maniera în care scrie, pentru originalitate, pentru liniștea pe care o transmite, dar și pentru valorile pe care le susține. Se va raporta la trecut cu sfințenie și nu va căuta să-l schimbe, va lucra zi și noapte și își va construi o imagine care, nici astăzi, nu îi va fi tulburată. Exploatarea universului uman interior, maniera în care indivizii relaționează între ei și dezvoltarea unor valori universale comune; toate acestea sunt atent conturate de Steiner.
Fel și fel de trimiteri, o ecografie realistă a sufletului uman, o mărturisire diferită, originală, plină de duioșie, cu asta ne va uimi autorul și ne va purta într-o incursiune deosebită. În urma acestei călătorii literare, cunoaștem ideile și ne identificăm cu personaje valoroase, pe care le îndrăgim încă de la început. Suntem alături de Steiner de la început până la final și luăm parte la o analiză a conștiinței, la o revărsare de visuri, la tumultul său de nestăvilit.
Romanul va fi tradus în mai multe limbi străine, iar autorul capătă o faimă extraordinară, devine celebru în întreaga lume, iar operele sale sunt apreciate și distribuite pretutindeni. Treptat, scrierea devine o sursă de inspirație pentru autorii aflați la început de carieră, dar și un manual intens studiat în Universitățile de profil. Pe site-ul nostru, cartea este disponibilă în mai multe ediții: Polirom (2004), Humanitas (2005).