Despre Rudyard Kipling
Joseph Rudyard Kipling este unul dintre cei mai faimosi scriitori si poeti ai epocii victoriene, probabil cel mai cunoscut pentru povestile sale scurte pentru copii. Fara indoiala, de la copii la adulti, toata lumea a auzit de Cartea Junglei a lui Rudyard Kipling, o colectie de scurte povesti pentru copii. Prima editie a acestei carti a fost publicata in anul 1894, fiind populara si in prezent si există mari şanse să ramană asa pentru mult timp de acum incolo. Acest lucru se datoreaza, fara indoiala, nenumaratelor adaptari ale cartii in diferite filme, serii de desene animate si alte forme media; povestile in sine sunt captivante si pline de teme din care nu doar copiii, ci si adultii pot invata cate ceva.
Rudyard Kipling a fost jurnalist, scriitor de povesti scurte pentru copii, romancier si poet. S-a nascut pe data de 30 decembrie, anul 1865, in India, Bombay. Locul nasterii sale, fara indoiala, i-a folosit drept inspiratie pentru lucrarile sale literare. Intamplarile din Cartea Junglei se desfasoara intr-o padure din India, iar unul dintre locurile adesea mentionate in carte este Seoni, un oras real din India, localizat in districtul central Madhya Pradesh. Lucrarile lui Kipling sunt considerate drept lucrari clasice ale literaturii pentru copii, tehnica sa fiind descrisa de catre critici ca fiind versatila, iar scriitorul ca avand un real talent narativ. Ceea ce poate servi ca si o dovada absoluta a geniului sau, este faptul ca la varsta de 42 de ani, in 1907, a primit Premiul Nobel pentru Literatura. Asta il face primul scriitor, vorbitor de limba engleza, care sa primeasca acest premiu, dar si cel mai tanar din istorie. Premiul Nobel a fost instituit in 1901.
Cand vine vorba de critici, Kipling cu siguranta avea o reputatie bine meritata. Unii il laudau, spunand ca putini au scris atat de multe povesti si atat de calitative, printre acestia se numara si Edmund Candler, scriitor de renume. Altii, pe de alta parte, aveau pareri negative despre acesta. In India, locul nasterii sale si locul unde si-a petrecut o buna parte din viata, reputatia sa ramane controversata. Scriitorul era un suporter al colonelului Reginald Dyer, omul care a fost responsabil pentru masacrul din Amritsar, cunoscut ca si Masacrul Jallianwala Bagh. Kipling insa, il numeste pe colonel omul care a salvat India. Poemul Dacă - unul dintre cele mai cunoscute ale lui Kipling - este comparat de catre Khushwant Singh, un scriitor indian, ca si cuprinzand in sine esenta mesajului pe care incearca sa-l transmita Bhagavad Gita, o faimoasa si antica scriptura indiana.
Scriitorul moare la 18 ianuarie 1930, la varsta de 70 de ani, dupa ce cu aproximativ o saptamana inainte sufera o hemoragie interna cauzata de ulcer duodenal perforat. Cu ceva timp inaintea mortii sale, o publicatie anunta decesul sau in mod eronat, iar Kipling raspunde publicatiei scriind: Tocmai am citit ca sunt mort. Nu uitati sa ma excludeti din lista abonatilor.