Romanul “Cartea junglei”, de Rudyard Kipling, a apărut în anul 1894 și 1895, fiind format din două volume, purtând numele de “A doua carte a junglei” și fiind tipărită de editura Macmillan Publishers, din Marea Britanie. Cartea reprezintă una dintre cele mai importante opere ale autorului, fiind una dintre cele mai iubite povestiri, precum și una dintre cele mai citite și cele mai adaptate pe micul și marele ecran.
În România, “Cartea junglei” apare în anul 1935, la editura Cultura Românească, din București, în format cartonat, fiind tradusă de celebrul prozator și traducător român, Jul Giurgea. Printre alte edituri care au publicat romanul, putem aminti de editura pentru Literatură, 1965, 1986, în format cartonat și broșat, editura Universul Familiei, 1991, în format broșat, editura Moderna, 1992, în format broșat, editura Național, 2007, ediție bilingvă, în format cartonat sau editura Aramis, 2018, în format broșat.
Joseph Rudyard Kipling s-a născut la data de 30 decembrie 1865, în orașul indian Mumbai, fiind un însemnat poet, prozator și jurnalist britanic, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1907.
Tânărul Rudyard a trăit în Anglia, fiind crescut de o doamnă pe nume Holloway, până la vârsta de cinci ani, când a fost luat sub aripa mătușei din partea mamei, până la vârsta de douăsprezece ani.
Studiază la United Services College, pentru ca, din anul 1881 să plece în India, la Lahore, pe locul Pakistanului de azi , pentru a-și vedea părinții, reușind să lucreze ca redactor la un ziar local și de asemenea să debuteze în 1883 cu poezie.
Din 1892 se căsătorește și se stabilește în Statele Unite, unde publică cele mai importante opere, în 1894 și 1895, “Cartea junglei” și “A doua carte a junglei".
Scrie până la vârsta de 64 de ani, decedând în anul 1936, în urma unui ulcer. Printre cele mai importante opere ale autorului, putem aminti de “Povestiri simple din ținutul deluros “, 1883, “Dacă”, 1895, “Kim”, 1901, “Povestiri aievea”, 1902 sau “Puck de pe dealul lui Pook”, 1906.
Romanul “Cartea junglei”, de Rudyard Kipling prezintă o serie de povestiri imaginate de Kipling, în perioada în care s-a mutat în Vermont, iar toate povestirile care fac obiectul creației acestuia au fost publicate în prealabil în reviste prestigioase din anul 1893.
Printre povestirile din roman, una dintre cele mai importante este cea denumită “Frații lui Mowgli” și prezintă povestea unui copil din jungla indiană, care a fost crescut de lupi și, fiind ajutat de personaje din junglă, cum ar fi ursul Baloo sau pantera Bagheera, reușește să lupte împotriva tigrului Shere Khan.
O altă poveste este cea intitulată “Vânătoarea lui Kaa”, fiind o poveste plasată cronologic înaintea poveștii în care Mowgli luptă cu tigrul Shere Khan, prezentând momentul în care băiatul este răpit de maimuțe, iar prietenii acestuia Baloo și Bagheera, avându-l de partea lor pe pitonul Kaa, reușesc să îl salveze din mâinile maimuțelor.
“Tigru! Tigru!” reprezintă o altă poveste din carte, prezentând momentul în care Mowgli este adoptat de Messua și revine în civilizație, aceștia crezând că Mowgli este fiul lor pierdut cu mult timp în urmă, pe nume Nathoo, însă băiatul nu se integrează în sânul acestei familii, fiind din nou vânat de Shere Khan, care îi dorește moartea.
Printre alte povestiri pe care le putem aminti din opera lui Kipling, putem trece în revistă, povestea intitulată “Foca albă”, în care, Kotick, o focă rară caută să scape de capcanele oamenilor, dorind să ofere un loc ocrotit familiei acesteia.
“Rikki-Tikki-Tavi”, reprezintă o altă poveste, de această dată, a unei manguste care luptă pentru a ocroti o familie indiană de o pereche de cobre foarte agresive, iar povestea intitulată "Toomai al elefanților", prezintă povestea unui băiat, pe nume Toomai, de numai zece ani, care este îngrijitorul unor elefanți folosiți la muncă și care află că nu poate fi un îngrijitor în adevăratul sens al cuvântului, decât atunci când va putea să vadă adevăratul dans al elefanților.
Opera lui Kipling a fost ecranizată de mai multe ori, fiind subiectul unor filme pentru copii, precum și subiectul unor desene animate, a unor figurine amuzante sau a unor scenete de teatru special create pentru copii. Cea mai importantă ecranizare a “Cărții junglei” este cea din anul 1967, fiind regizată de Wolfgang Reitherman și avându-i în rolurile principale pe actorii Bruce Reitherman, în rolul lui Mowgli și pe Phil Harris, în rolul ursului Baloo.