Filtre:
Edituri
 Univers(3) The Clerkenwell Press(1) Polirom(1)
Pret
  mai mic de 5 Lei (2)
An aparitie
19982012
Limba
 Romana(4) Engleza(1)
Coperti
 Brosate(5)
Colectii
 Cotidianul(2) Romanul Secolului XX(1) Biblioteca Polirom(1)

Filtrează
Carti Russell Banks
Ordonează
Pagina: 1
Carti Russell Banks
Despre Russell Banks

Russell Banks s-a nascut pe 28 martie 1940 in Newton, Massachusetts, SUA. A crescut intr-o familie cu dificultati financiare si a avut o copilarie marcata de mutari frecvente. A urmat cursurile Universitatii din Massachusetts, dar nu a absolvit, incepand sa scrie literatura si sa publice articole in revista studenteasca.

De-a lungul vietii, Banks a avut doua casnicii. Prima casnicie a fost cu o femeie pe nume Linda, iar a doua cu poetesa Chase Twichell, cu care s-a casatorit in 1990. Are trei copii din casnicia anterioara.

A devenit un autor recunoscut si respectat in literatura americana contemporana, explorand teme precum identitatea, natura umana si conflictele sociale in lucrarile sale. A primit numeroase premii literare, inclusiv premiul „O Henry” si premiul „National Book Award”.

Russell Banks a debutat literar in 1975 cu romanul „Family Life”, publicat de Editura Harper & Row. Cartea a fost bine primita, dar adevarata sa recunoastere a venit cu romanul „Continental Drift” (1985), care a fost nominalizat pentru premiul National Book Award si a consolidat reputatia sa ca autor important.

De-a lungul carierei, Banks a colaborat cu diverse edituri, inclusiv HarperCollins si Ecco Press. De asemenea, a contribuit la publicatii precum „The New Yorker”, „The Atlantic Monthly” si „Esquire”, adesea explorand teme sociale si politice in scrierile sale.

In ceea ce priveste viata sa personala, Banks a fost activ in miscarile sociale si politice, sustinand cauze legate de drepturile omului si de mediu. A avut o influenta considerabila in literatura contemporana, abordand subiecte precum identitatea culturala, inegalitatea sociala si problemele economice ale Americii. De asemenea, s-a implicat in educatia literara, predand la diferite universitati.

Russell Banks a scris numeroase opere importante de-a lungul carierei sale. Printre cele mai semnificative se numara „Family Life” (1975), romanul de debut al lui Banks, care exploreaza viata unei familii americane in contextul dificultatilor sociale si economice. „Continental Drift” (1985) este un roman despre viata unui muncitor care pleaca in cautarea unei vieti mai bune in Florida, abordand teme de identitate si migratie, si a fost nominalizat pentru National Book Award. „The Sweet Hereafter” (1991) este o poveste emotionanta despre un accident tragic care afecteaza o comunitate, explorand durerea si recuperarea, si a fost adaptata intr-un film premiat, regizat de Atom Egoyan. In „Cloudsplitter” (1998), Banks ilustreaza viata lui John Brown, un activist abolitionist din secolul XIX, oferind o perspectiva asupra razboiului civil american si a conflictelor morale ale vremii. „The Darling” (2003) urmareste viata unei femei implicate in politica radicala, abordand teme de iubire, pierdere si identitate. In „Lost Memory of Skin” (2011), povestea se concentreaza pe un tanar implicat intr-o comunitate de „sex offenders”, oferind o perspectiva asupra stigmatizarii si reintegrarii sociale. Aceste opere reflecta diversitatea tematica si stilistica a lui Russell Banks, precum si preocuparea sa pentru probleme sociale si umane profunde.

Russell Banks a fost apreciat de critica literara pentru profunzimea tematica si stilul sau narativ distinct. Criticii l-au laudat pentru abilitatea sa de a explora subiecte complexe, cum ar fi identitatea, moralitatea, si conditia umana, adesea prin prisma experientelor personajelor sale.

In special, romanele sale au fost recunoscute pentru realismul lor si pentru modul in care abordeaza problemele sociale contemporane, precum inegalitatea economica, migrarea si stigmatizarea. „The Sweet Hereafter” este adesea citat ca un exemplu de literatura care reuseste sa capteze nuantele emotionale ale tragediei umane, iar adaptarea sa cinematografica a amplificat aprecierea fata de Banks.

De asemenea, stilul sau narativ a fost considerat captivant si provocator, atragand atat cititorii, cat si critici. Cu toate acestea, uneori a fost criticat pentru abordarile sale provocatoare si pentru temele intunecate pe care le abordeaza. In ciuda acestora, Banks ramane o figura importanta in literatura contemporana americana, recunoscuta pentru contributiile sale semnificative la literatura de fictiune si pentru capacitatea sa de a stimula dezbateri despre problemele sociale si culturale.

Opere: „Viaţa de familie” (1990), „Dulcele aici” (1991), „Afectiune” (1989), „Regula osului” (1995), „Iubita” (2003), „Amintirea pierdută a pielii” (2011).
Cărți populare scrise de Russell Banks: Deriva continentelor

sus