Romanul “Pământul de sub tălpile ei”, “The ground beneath her feet”, în limba engleză, de Salman Rushdie, a apărut în anul 1999, la editura Jonathan Cape, din Marea Britanie, reprezentând o operă stilistică, mitologică, arhitectonică și relațională, ce poate fi asimilată ca o frescă socială, unde mitul și realitatea sunt elemente la limită, autorul fiind un adevărat maestru al tranșării celor două elemente, fără ca cititorul să înțeleagă din prima, unde se plasează acțiunea.
Se vorbește despre un triunghi amoros ce trece prin mai multe stări diferite, astfel că în cuprinsul celor 800 de pagini, personajele trec prin mai multe stări dincolo de limita realității sau prea în limita realului, fiind un exercițiu de visare plasat temporal în decurs de 50 de ani.
În România, romanul apare în anul 2003, la editura Polirom, din colecția Biblioteca Polirom, în format broșat, fiind singura editură care publică romanul, alte ediții fiind publicate în anii 2008, în format cartonat, cu supracopertă sau 2011, în format broșat, având traducerea realizată de Dana Crăciun.
Ahmed Salman Rushdie s-a născut la data de 19 iunie 1947, în orașul de coastă, Bombay, fiind un însemnat scriitor și eseist, ce crește în Marea Britanie, dar care este legat de țara sa natală, mare parte din opera acestuia fiind axată pe creionarea personajelor indiene.
Tânărul Salman, crește în Bombay, astăzi Mumbai, urmând cursurile “Rugby School”, pentru ca din mijlocul anilor ’60, acesta să urmeze cursurile Universității “King's College”, din Cambridge, fiind licențiat în istorie.
După absolvire, revine în India, însă nu are parte de prea mult succes, încercând să își facă apariția în universul cinematografic.
Revine în Anglia, lucrând timp de zece ani pentru o mare companie publicitară, “Ogilvy & Mather”, fiind însă atras de scris, începutul anilor ’70, reprezentând începutul planului scriitoricesc.
Debutează în volum, în anul 1975, atunci când lansează romanul “Grimus”, devenind cunoscut după publicarea romanului, “Copiii în miez de noapte”, carte premiată cu “Booker Prize”, în anul 1981.
Printre cele mai importante romane scrise de autor, putem trece în revistă titluri ca : “Patrii imaginare”, 1991, “Orient, Occident”, 1994, “Calcă această graniță”, 2003 sau “Casa Golden”, 2017.
Romanul “Pământul de sub tălpile ei” de Salman Rushdie, reprezintă în principal o lucrare mistică, fiind schițată pe legătura mitologică a personajelor Orfeu-Euridice, astfel că, toată acțiunea ce se developează pe parcursul a 50 de ani, oferă o perspectivă dramatică, unui cuplu în care muzica pare să fie pe primul loc, lira lui Orfeu fiind elementul care atrage o himeră Euridică.
Opera se identifică într-o oarecare măsură cu tipologia sacră impusă de Mircea Eliade în operele sale, aici autorul alegând să plaseze acțiunea romanului pe trei continente, iar arhitectura în schimbare fiind elementul marcant care fac romanul să crească în ochii cititorului.
Povestea este narată din perspectiva unuia dintre personaje, Umeed "Rai" Merchant, un fotograf umil,ce vorbește despre două personaje, Vina Apsara și Ormus Cama, cele care pun bazele unei formații de rock, dar și bazele unei povești de dragoste dusă până în pragul sacrului.
Totul pleacă din anii ’40, din Bombay, autorul vorbind despre începuturile rock&roll-ului, astfel că supremația trupei încearcă să crească în rang, Ormus, ajungând în țară sa un important star rock, trasând un plan asemănător unor personalități marcante din industrie, cum ar fi Freddie Mercury, Elvis sau John Lennon.
Toată această iubire care se naște și se dezvoltă între cei doi, ajunge să scadă în intensitate, asta datorită diferențelor și inadaptabilității dintre protagoniști, creionând în acest sens mitul Orfeu-Euridice.
Titlul operei, face o trimitere la celebra piesă a trupei U2, “The Ground Beneath Her Feet”, astfel că relația dintre autor și muzica celebrei trupe, pare a funcționa foarte bine, căci în anul 2000, cei doi colaborează, pentru realizarea unui material video, de patru minute, în care apar atât membri trupei, cât și autorul.