Salvador Dali este unul dintre cei mai cunoscuți pictori pe care Spania avea să ni-i ofere, iar despre acesta se vor redacta pagini întregi. Născut în Spania și crescut după reguli și cutume hispanice, avea să devină un reprezentant de seamă al suprarealismului în artă. Este cunoscut la nivel mondial pentru aparițiile excentrice, pentru obsesiile stranii și pentru grandoarea de care suferă. Este interesat de pictură încă din copilărie și petrece ore-n șir amestecând culori și desenând fel și fel de figuri pe cutiile de carton primite de la o mătușă. Îl atrage arta teatrală și caută să descopere ascunzișurile acesteia, este pasionat de modă și adoptă un stil vestimentar ieșit din comun.
Începe să picteze încă din adolescență și devine o figură celebră în cercurile de pictură ale acelor timpuri. Călătorește și ține cu sine un jurnal pe care îl va dărui publicității spre finalul vieții sale. Cu timpul, vernisajele sale devin adevărate spectacole, iar audiența este impresionată de capacitatea de transformare a acestuia. Dali devine un geniu al picturii, un geniu nebun, așa cum însuși se definește.
O cunoaște pe Gala, cea care îi va deveni amică, confidentă, amantă și, în cele din urmă soție și muză, iar din acest moment toate picturile sale capătă un sens. Devine obsedat de femeia care îi va fi alături întreaga viață, iar legătura lor va fi nuanțată de despărțiri și împăcări repetate.
„Chipuri ascunse” este lucrarea pe care Dali o creionează în taină, la care ține enorm și ne-o dăruiește așteptând să îl adulăm. Cartea este un jurnal personal, dar pictorul nu va recunoaște niciodată asta. Lucrarea vorbește despre legăturile amoroase ale unui grup de aristocrați, care perindă lumea în lung și-n lat și au parte de experiențe de neuitat. Dali, la fel ca în tablourile sale, folosește un suprarealism ciudat și amestecă mai multe lumi, reușind să creeze o stare de agitație, care va domina întreg romanul. Femei și bărbați deopotrivă se perindă printr-un cadru apocaliptic și își dezlănțuie firile vulcanice în pasiuni deșarte și deprinderi îndoielnice.
Păcatul este adus la rang de artă, sexualitatea exploatată nebunesc, iar relațiile dintre personaje sunt bine delimitate. Dali vorbește despre putere și despre pierderea acesteia, despre împlinire și realizarea visului suprem, despre goana absolută pentru îmbogățire și frica constantă de sărăcie. Cumva, pictorul se descrie pe sine și cercul său de apropiați, numai că schimbă numele personajelor sale și își susține discursul la persoana a treia.
Megalomani, avizi de putere, lacomi de bani, trufași, aventurieri, eroii sunt prinși în zarva zilelor, care trec imediat. Nebunia și realismul, fantezia și mitul, prezentul și viitorul – toate acestea se împletesc într-un roman de mici întinderi, parcă rupt dintr-o altă lume.
Arhitectul acestuia, acest pictor nebun și greu de înțeles, ne poftește într-o lume nouă, diversă, colorată și ne determină să-l urmărim până la capăt. Suntem captivați de Dali scriitorul și pornim astfel în aventura vieții noastre, urmărind firul poveștii până la final, curioși să aflăm deznodământul. Pe site-ul nostru, la numai un click distanță, cartea este disponibilă, în mai multe ediții, după cum urmează: Humanitas (2004), Humanitas (2015).