Personaj original și plin de contraste, Dali este, probabil, cea mai cunoscută personalitate a picturii moderne. Se naște la 11 mai 1904 la Figueres, în Catalonia, fiul unui notar. Bun prieten cu Federico Garcia Llorca, avea să se declare interesat de pictură și literatură încă din anii copilăriei. Se apropie de mișcarea suprarealistă și își lasă imaginația să zburde pe pânzele ieftine ale unui atelier improvizat. În mod paradoxal, nu dorește succesul și recunoașterea internațională și nu anticipează valul de apreciere și critică, care îl va urmări întreaga viață. Pune bazele unei mișcări pe care o va denumi paranoic-critică și, astfel, va ajunge în marile vernisaje ale lumii.
Dali însuși este un personaj, iar întreaga sa existență este formată dintr-o totalitate de imagini și contraste care mai de care mai suprarealiste și nebunești. Iubirea pentru muza sa, Gala, avea să îl conducă dincolo de limitele creației, avea să îi declanșeze catharsisul creator nemărginit și să îi fie salvare și distrugere, deopotrivă.
Multe lucrări biografice s-au scris despre Dali, dar niciuna nu a atins profunzimea acesteia, conturată cumva din luminile și umbrele propriei minți. Dali este un geniu și o știe, iar cartea prezentă este plină de viață și energie. Lucrarea este complexă și lipsită de orice urmă de modestie. Idei și forme, nebunie și culoare, magie și imaginație; toate acestea sunt descrise cu precizia unui pictor talentat, așa cum însuși se descrie Dali. Relația cu Gala este și ea adusă în atenția publicului larg, iar suișurile și coborâșurile legăturii lor sunt atent exploatate. Obsedat de ordine, plin de fantasme și urmărit de fantomele unui trecut nu prea îndepărtat, Dali oferă un adevărat spectacol literar.
Cartea este un elogiu adus propriei persoane, o desfătare, o odă nebunească și plină de glorie, iar audiența va fi uimită de latura de scriitor a lui marelui Salvador Dali. Opera nu respectă întocmai timpul și spațiul și conține multe paragrafe exagerate în descriere și măreție stilistică, dar esența rămâne nealterată. Tradusă în peste 30 de limbi de circulație mondială, acum retipărită într-o nouă versiune, scrierea este adorată de public, dar lăudată și criticată de experții în literatura autobiografică. Dali va fi acuzat că este lipsit de modestie și își hiperbolizează trăsăturile și talentul. Totuși, aceste aspecte deranjează prea puțin în raport cu calitatea manuscrisului.
Câteva detalii despre cele mai importante lucruri ale sale, dar și despre întreg procesul creator ne vor fi servite in primele pagini ale manuscrisului. După acestea, cartea se concentrează pe ascensiunea fulminantă a geniului Dali, pe primele șase expoziții și pe pasionala sa poveste de dragoste.
Astăzi, lucrarea este disponibilă pe site-ul nostru, la numai un click distanță, în mai multe ediții, după cum urmează: Humanitas (1995), Humanitas (2009), Humanitas (2019).