Filtre:
Edituri
 Polirom(2) Penguin Books(2) Pentru Literatura(2) Marshall Cavendish(1) Wordsworth Classics(1) Corint(1) Airmont(1) Alba Nova(1) Lider(1) Pentru Literatura Universala(1) Minerva(1) Editura pentru Literatura Universala(1) Editura pentru Literatura(1)
Pret
  mai mic de 5 Lei (2)  5 - 10 Lei (2)
An aparitie
19222021
Limba
 Romana(10) Engleza(6) Franceza(3)
Coperti
 Brosate(16) Cartonate(2) Cartonate si supracoperta(1)
Colectii
 Biblioteca pentru toti(3) Top 10+(2) Clasicii Literaturii Universale(2)

Filtrează
Carti Samuel Butler
Ordonează
Pagina: 1
Carti Samuel Butler
Despre Samuel Butler

Samuel Butler (n. 4 decembrie 1835, Langar Rectory, Nottinghamshire, Anglia. - d. 18 iunie 1902, Londra), romancier, eseist si critic englez a carui satira Erewhon (1872) a prefigurat prabusirea iluziei victoriene a progresului perpetuu. The Way of All Flesh (1903), romanul sau autobiografic, este considerat capodopera sa. Butler era fiul reverendului Thomas Butler si nepotul lui Samuel Butler, director al scolii Shrewsbury si mai tarziu episcop de Lichfield. Dupa sase ani la Shrewsbury, tanarul Samuel a mers la St. John's College, Cambridge si a absolvit in 1858.

Dupa absolvirea de la Cambridge, a trait intr-o parohie cu venituri mici din Londra, ca pregatire pentru hirotonirea sa in clerul anglican; acolo a descoperit ca botezul nu a facut nicio diferenta aparenta pentru morala si comportamentul semenilor sai si a inceput sa-si puna la indoiala credinta. Aceasta experienta avea sa serveasca mai tarziu drept inspiratie pentru lucrarea sa, The Fairs Haven. Dupa o altercatie cu tatal sau a parasit Cambridge si a emigrat in Noua Zeelanda, unde a infiintat o gospodarie de oi in asezarea Canterbury. In 1864 s-a intors in Anglia, unde a ramas pentru tot restul vietii sale.

Romanul sau utopic, publicat anonim (1872), a provocat unele speculatii cu privire la identitatea autorului. Cand a dezvaluit ca el este autorul, a devenit o figura cunoscuta, mai mult din cauza acestei speculatii decat pentru meritele sale literare, care sunt astazi de necontestat. Butler a scris o serie de alte carti, inclusiv o continuare care nu i-a adus un succes la fel de mare, Erewhon Revisited. Romanul sau semi-autobiografic, The Way of All Flesh, nu a aparut tiparit decat dupa moartea sa. The way of all flesh (1903) si Note-books (1912), publicate postum, i-au reinviat reputatia de iconoclast ingenios si a devenit o influenta principala asupra gandirii literare prin criticile sale la adresa valorilor si institutiilor victoriene.

Erewhon a dezvaluit interesul indelungat al lui Butler pentru teoriile lui Darwin despre evolutia biologica. In 1863, la patru ani dupa ce Darwin a publicat On the Origin of Species, Butler a publicat o scrisoare catre editorul unui ziar din Noua Zeelanda in care compara evolutia umana cu evolutia masinilor si a profetit (partial in gluma) ca masinile aveau sa inlocuiasca in cele din urma umanitatea in suprematia planetei: „In cursul veacurilor vom fi rasa inferioara”. De asemenea, Butler a petrecut mult timp criticandu-l pe Darwin; critica sa a fost motivata partial prin prisma faptului ca Darwin nu a recunoscut suficient contributia bunicului sau Erasmus Darwin la originile teoriei sale.

Dupa ce tatal sau a murit (1886), problemele sale financiare s-au rezolvat; ultimii sase ani i-a trait petrecand vacante in Italia si lucrand. munca sa de romancier a fost impletita cu interese foarte variate, de la muzica, la pictura, de la biologie la studiul epigrafiei si epopeii clasice. El a dezvoltat o teorie conform careia Odiseea provine din condeiul unei tinere siciliene si ca scenele poemului reflectau coasta Siciliei si a insulelor din apropiere. A descris dovezile pentru aceasta teorie in The Authoress of the Odyssey (1897), precum si in introducerea si notele de subsol din traducerea sa in proza a Odiseei. Butler a tradus si Iliada. De asemenea, a compus muzica in stilul lui Händel, a pictat cu talent si a devenit un fotograf inovator.

Lucrari majore: A First Year in Canterbury Settlement (1863); Darwin among the Machines (1863); Erewhon/Over the Range (1872); The Fair Haven (1873); Unconscious Memory (1880); The Authoress of the Odyssey (1897); The Iliad of Homer, traducere in proza (1898); Shakespeare's Sonnets Reconsidered (1899);  The Odyssey of Homer, traducere in proza (1900); Erewhon Revisited (1901, Intoarcerea lui Erewhon); The Way of All Flesh (1903, Randuiala firii); Ulysses: An Oratorio (1904); God the Known and God the Unknown (1909); The Note-Books of Samuel Butler (1912).
Cărți populare scrise de Samuel Butler: Intoarcerea in ErewhonSi tu vei fi tarana

sus