Samuel Butler s-a născut pe 4 decembrie 1895 într-un orășel din Marea Britanie. Acesta provenea dintr-o familie de aristocrați cu meserii importante în societate însă asta nu l-a ajutat deloc în formarea sa. Crescând într-un mediu în care era ori ignorat ori bătut, Butler a fost obligat să urmeze meseria tatălui său, anume preoția, lucru ce l-a deranjat atât de tare încât a scris câteva opere pentru a-i demonstra că nu are dreptate. A terminat Facultatea de Litere unde a obținut o licență în clasicism în 1858 apoi a încercat să devină cler. Citindu-l pe Darwin și-a dat seama că religia nu este pentru el și a început să scrie. Primul său roman ”Darwin și mașinăriile” a ridicat foarte multe semne de întrebare pentru că vorbea despre roboți și viitor. Pentru a ne povesti puțin și despre viața sa, a scris cu câțiva ani înainte de moarte ”Și tu vei fi țărână” care s-a publicat abia după moartea sa.
Romanul ”Întoarcerea în Erewhon” a fost publicat în limba engleză de către editura Grant Richards în 1901. Pe site-ul nostru poți găsi edițiile publicate în limba română de către editurile Pentru Literatură (1968) și Polirom (2021) sau varianta în limba engleză a editurii Everyman`s Library din 1932.
Fiind continuarea romanului ”Erwhon” (1872) dar scris ca fiind o satiră, nu avea cum să fie decât o operă mult mai strălucită față de prima. Erewhon se plasa într-o Nouă Zeelandă mai specială, am putea spune magică, care s-a încheiat cu evadarea personajului principal cu un balon cu aer cald. În continuarea povestită de fiul său, John, aflăm că numele eroului nostru este Higgs iar viața sa a luat o curmură foarte interesantă de când a plecat. Acesta se întoarce la Erewhon unde o întâlnește pe marea sa iubire, Yram, cu care avea un fiu, George. Oamenii din oraș acum îl consideră ”Copilul Soarelui” din cauza plecării care a fost interpretată ca o înălțare spre cer și o consideră o jignire la aderarea la o nouă religie, cea a Sunchildismului. Pentru că nu era de acord cu această doctrină, profesorii Hanky și Panky voiau să îi facă rău însă George, pentru că era obișnuit cu astfel de comportamente, l-a ajutat să scape.
Acest mod de a scria i-a permis lui Butler să jongleze cu fenomenele religioase mult mai bine decât în prima parte. Astfel, de frică, editura ce îi publica adesea operele, nu a mai vrut să aibă de a face cu el din cauză că jignea Biserica și religiile mondiale. Acest ” Sunchildismul” va ridica semne de întrebare pentru toți, dar de fapt se vrea a fi doar o comedie supranaturală făcută să ne introducă mai mult în atmosfera cuvintelor sale.
Nu este o carte ușor de înțeles, însă conține zeci de idei ce te-ar putea face să îți schimbi părerea despre ceea ce credeai până acum. De la un simplu zbor cu balonul la un scandal de proporții în catedrală, Butler a trebuit să urmeze doar câțiva pași mici pentru a le putea uni în ceea ce avea să devină cea mai criticată carte a sa.