Despre Sanda Marin
Cecilia Maria Zapan (nascuta Simionescu), cea pe seama careia s-au nascut diverse zvonuri in perioada ceausista, a fost cea din spatele pseudonimului Sanda Marin, nume pe care il gasim in cele mai cunoscute carti de bucate. Născută în decembrie 1900, ea a provenit dintr-o familie de intelectuali din Iasi. Reputatul naturalist si geograf Ion Simionescu a fost tatal sau, care i-a asigurat o educatie buna; a facut scoala la un pension din Dresda. A studiat pianul la Paris si a invatat trei limbi straine: germana, franceza si engleza.
A invatat arta culinara in casa parinteasca, unde se perindau carturari, scriitori, muzicieni, actori, pictori. Tanara s-a casatorit cu Mihai Zapan, doctor în chimie. Datorita abilitatilor sale culinare, dupa casatorie si-a transformat caminul intr-o casa primitoare in care oaspetii erau delectati exclusiv cu creatii gastronomice proprii.
Nesatisfacuta de calitatea cartilor de bucate existente pe piată, pe la inceputul anilor '30 s-a hotarat sa demonstreze cu forte proprii ca si gatitul poate fi o arta. Nefiind prea sigura de succesul cartii, si-a ales un pseudonim care urma sa devina un termen de prima referinta pentru gurmanzi: Sanda Marin. A publicat cartea la editura Cartea Romanesca, unde tatal sau era director.
Pe langa retetele propriu-zise, cartea mai continea capitole destinate nutrientilor din alimente, meniuri pentru diferite perioade ale anului, retete pentru diabetici, precum si informatii despre valoarea calorica a alimentelor. Aceasta carte fost primul manual complet de gastronomie aparut pe piata romaneasca si a avut un mare succes. Cartea a fost reeditata după Al Doilea Razboi Mondial, într-o editie prescurtata si de atunci, periodic, au aparut alte editii. Cartea de bucate a Sandei Marin a devenit celebra si in afara granitelor tarii, fiind tradusa in limbile engleza si germana.
Carti: Carte de bucate, 101 feluri de mancari din cartofi, Super Retete de post economice si usor de preparat, Gateste cu Sanda Marin, Mancari din porumb, Cunostinte folositoare.