Apărută pentru întâia oară în anul 1953, lucrarea semnată de Saul Bellow captează atenția publicului de pretutindeni și reușește să aducă în fața acestuia povestea deosebită a unui tânăr evreu. Perioada Marii Crize este una dificilă pentru toată lumea și fiecare individ încearcă să găsească o cale de scăpare. Totuși, tânărul Augie se implică în tot soiul de chestiuni periculoase și imorale, numai pentru a-și câștiga existența și a supraviețui astfel haosului economic.
Bellow, după cum ne-a obișnuit, reușește să contureze extraordinar povestea eroului și ne implică și pe noi, cititorii, în această rocadă magistrală. Adesea ne întrebăm cum reușește scriitorul să dea naștere unor povești atât de spectaculoase. Harul său și pasiunea pentru peniță sunt principalele arme cu care îmblânzește imaginația oricărui cititor. Fie că îl îndrăgești sau nu pe Saul Bellow, vei asista cucerit la aceasta desfășurare de forțe din paginile manuscrisului său.
Revenind la eroul nostru, Augie trece printr-o perioada crâncenă, iar furtișagurile și tâlhăriile la colț de stradă sunt singurele sale opțiuni de supraviețuire. Celelalte personaje apar că piloni de sprijin pentru protagonistul nostru și sunt susținătorii principali ai acestuia. Lucrarea este conturată într-o manieră extraordinară și picarescul se îmbină cu acțiunea. Cumva, Bellow capătă puțin din spiritul lui Jules Verne și reușește să ne uimească încă de la primele pagini.
Chestiunea economică se îmbină perfect cu tragi-comicul situației în care se află personajul, iar Bellow știe cum să păstreze intensitatea evenimentelor și ce trucuri să utilizeze în acest sens. Romanul devine un adevărat bâlci al deșertăciunilor, iar scenele descrise par rupte dintr-un film vechi. Foamete, sărăcie și neputință, goana după o viață mai bună, clipe de fericire fugitivă și revolta mocnită a societății împotriva clasei politice.
Augie este un erou, un erou comic, care, deși înfăptuiește fapte care îi pun la îndoială integritatea, nu este in esență un tip rău. Lipsa resurselor financiare devine ardentă, iar personajele se antrenează în tot soiul de acțiuni ilegale. Totuși, în sărăcia aceasta cruntă, în nebunia veacului, există o beatitudine stranie, dar sclipitoare. Aici, în mijlocul evenimentelor neștiute, în mijlocul nedreptății, există suflete nobile, care speră la mai bine. Cumva, departe de punctul culminant al istorisirii, Bellow trece în revistă toate minunățiile lumii sale. Pătrundem, așadar, într-o călătorie specială și suntem părtași la dezvoltarea eroului și la ascensiunea acestuia. Suntem fascinați de limbajul colorat al autorului și de capacitatea acestuia de evocare, dar și de cunoștințele vaste in diverse domenii de care dă dovadă Bellow.
Cartea se vinde rapide piața de carte din Europa și va fi tradusă în peste 30 de limbi de circulație internațională. Astăzi cartea poate fi găsită pe site-ul nostru în mai multe ediții, după cum urmează: Polirom (2008), Litera (2018).