Roman de acțiune, publicat pentru întâia oară în anul 1964, câștigă Premiul Național al Cărții din SUA și este considerat drept unul dintre cele mai de preț romane ale literaturii universale. Cartea îl are în prim plan pe Moses Herzog, un bărbat deprimat, chinuit de soarta-i prea aspră și bântuit de remușcări și eșecuri personale. Încercând să scrie, să compună, să aducă creație literară, se pierde și nu reușește să construiască nimic. Înșelat de soție, trădat de prieteni, plin de resentimente, bărbatul începe să redacteze tot soiul de scrisori pe care nu le va expedia însă către nimeni. Așadar, cuvintele stau grămadă pe foi uitate într-un birou prăfuit, gândurile lui Herzog cad în gol, fără să prindă o formă ori să aducă vreo rezolvare situației sale. Cumva, eroul este captiv în propria-i viața și nu găsește nicio modalitate să se elibereze.
Lucrarea este profundă, greu de asimilat și, nici pe departe, una ușoară, simplu de răsfoit. Bellow așterne pe hârtie sentimentele personajului său, fără teamă și cu o dorință nebună de a-i transmite cititorului starea eroului. Pătrundem, așadar, în mintea unui personaj enigmatic, însingurat și uitat de toți. Ajungem să-ii deslușim gândurile, să îi trăim fricile și să gustăm alături de el micile momente de fericire amară.
„Herzog” este o lucrare testamentară, un fel de jurnal de căpătâi al unui personaj care ar vrea acum să încheie orice socoteală cu viața. Totuși, lucrarea nu se axează numai pe planul exterior al lucrurilor, ci exploatează atent planul interior al eroului, mintea și emoțiile acestuia, trăirile necunoscute și cele mai ascunse temeri. Undeva, la jumătatea scrierii, ajungem să cunoaștem o altă latură a personajului principal, iar lucrarea capătă valențe tragice. Înțelegem acum că Herzog este o victimă, o victimă absolută a soției, a prietenilor, a sorții, a timpului, a vieții însăși. Acest cerc vicios în care se învârte personajul pare că nu îl va elibera niciodată, iar mintea sa nu pare că ar mai rezista mult.
Aici, Bellow așterne lin povestea și ne determină să domolim ritmul lecturii. Este, ce-i drept, nevoie de timp să înțelegem ce l-a adus pe Herzog în acest punct al vieții. Dincolo de aparențe, bărbatul este numai un suflet sensibil, menit să găsească adevărul și liniștea. Va dura mult aceasta căutare? Bellow nu ne oferă niciun indiciu, ne lasă astfel să descoperim singuri ce se va alege de soartă personajului său.
Lucrarea este de-a dreptul răscolitoare și plină de emoție, iar Below se întrece pe sine însuși în metafore și tot soiul de aforisme. Vândută într-un număr record de copii, cartea poate fi găsită pe site-ul nostru în mai multe ediții, după cum urmează: Cartea Românească (1992), Polirom (2015).