Ajunsă la 36 de ani, Keiko este o inadaptată a Japoniei moderne. Necăsătorită, fără să fi avut vreodată o relație amoroasă, cu o grămadă de ticuri și anxietăți, devine o țintă a familiei sale, care o presează să intre-n rândul lumii. Încercând să se adapteze cumva, femeia caută să se apropie de un coleg de serviciu, el însuși un inadaptat al societății nipone. Povestea femeii este nu numai tristă, cât și extrem de emoționantă, iar publicul va empatiza cu trăirile acesteia. Cumva, vom avea de-a face cu un soi de portretizare a dictaturii în care trăiește și vom asista la felul în care femeia încearcă să supraviețuiască. Titlul e folosit tocmai pentru a descrie ideile societății în care trăiește Keiko, iar publicul va fi amuzat și șocat deopotrivă.
Într-o pledoarie extraordinară, cartea devine un soi de mărturisire nemaipomenită, care ne trezește sentimente contradictorii. Cartea devine greu de digerat, mai ales atunci când suntem martori la felul în care este tratată eroina noastră, doar pentru simplul fapt că alege să trăiască diferit de ceilalți.
Minimarketul devine pentru Keiko un refugiu, iar noul său job îi oferă stabilitate, fiindcă aici regulile sunt clare și predictibile. Ea își structurează viața în funcție de rutina magazinului și imită comportamentele colegilor pentru a părea „normală” în ochii celorlalți. Totuși, familia și prietenii o presează să renunțe la acest job, considerând că o femeie de vârsta ei ar trebui să fie căsătorită sau să aibă o carieră „respectabilă”. Drama femeii este cea care o împinge spre decădere și o determină să-și aleagă la întâmplare un iubit. Când realizează că al său coleg de serviciu este un misogin cu acte-n regulă, Keiko decide să fie ea însăși, chiar dacă va fi judecată aspru.
Cumva, lucrarea este o mărturisire personală, emoționantă, care ne face să ne punem în pielea personajului și să-i înțelegem angoasele, fricile și dorințele. Keiko este o ființă sensibilă, dar găsește puterea de a merge mai departe, deși duce cu sine un trecut tulburător. La finalul cărții, vedem un alt personaj, iar femeia reușește să vadă dincolo de aparențe și să înțeleagă că nu este atât de important ce cred ceilalți despre ea. Într-o pledoarie extraordinară, lucrarea ne face să înțelegem ce înseamnă empatia, dragostea de oameni și acceptarea. Romanul este o explorare nemaipomenită a modului în care presiunile sociale influențează alegerile și identitatea individuală. Abia atunci când descoperă că poate fi puternică fără să se conformeze majorității, Keiko se eliberează.
Cartea va fi foarte bine primită pe piață și se va bucura de traducere în mai multe limbi străine, iar studiourile de la Hollywood o vor folosi pentru scenariul unui show televizat de mare impact la public. Astăzi, lucrarea ar trebui citită de către toți aceia care consideră că normele societății sunt aplicabile tuturor și care nu au puterea să lupte pentru propria lor libertate.
Pe site-ul nostru, la numai un click depărtare, cartea este de găsit în mai multe ediții, după cum urmează: Polirom (2021), Polirom (2023).