Scarlat Demetrescu, profesor de geografie la liceul Gheorghe Lazăr și om de știință, avea să devină o adevărată personalitate în literatura română. Este dedicat meseriei sale de dascăl, dar cumva își dorește mai mult. Astfel, își dedică o bună bucată din viață cercetării în domeniul filosofic și reușește să atingă gradul suprem de cunoaștere. Pune bazele unor caiete pe care, mai târziu, avea să le transforme în jurnale, iar publicul va fi de-a dreptul surprins de talentul scriitorului.
În primă fază, își dedică atentă asupra unor aspecte profund filosofice și istorice, pentru ca mai apoi să își îndrepte atenția spre religie și spiritualitate.
„Din tainele vieții și ale universului” este unul dintre cele mai apreciate jurnale pe care Scarlat Demetrescu avea să le ofere publicului. O carte fascinantă, greu de înțeles și greu de descris în cuvinte, bogată în sensuri și semnificații. La început, romanul este o pledoarie adusă vieții simple, o adevărată incursiune în lumea spirituală străveche, o reîntoarcere la origini.
Ce este viața și încotro merge? Exista o limită a progresului? Există un univers paralel în care oamenii au alte vieți? Există viață după moarte? Acestea sunt numai câteva întrebări pe care autorul le ridică în manuscrisul sau și cărora le caută răspunsuri.
Demetrescu are trimiteri la vechile obiceiuri din Antichitate și chiar se oprește asupra unor momente cruciale din istoria îndepărtă a lumii. Apoi, autorul se oprește asupra unor termeni care l-au interesat toată viața și face o trecere în revistă a celor mai semnificative episoade din istoria României și notează impactul acestora asupra imaginarului colectiv. Cartea este un manual deosebit pentru renașterea eului interior, o regăsire fascinantă, o dovadă absolută de autocunoaștere. Autorul reușește să aducă în atenția publicului aspecte demult uitate, să contureze idei la care nici nu ne-am gândit și să aducă în discuție subiecte la care încă nu am reflectat. Tainele vieții sunt atent dezbătute de autor, iar metaforele și aforismele sunt parte importantă a acestui manuscris deosebit. Treptat, ajungem să cunoaștem idei revoluționare ale epocilor trecute, dezbatem cele mai mari secrete ale civilizațiilor și privim cu alți ochi momente pe care nu le-am descoperit înainte. Manuscrisul poate fi interpretat și asemenea unui jurnal intim al scriitorului, o serie de gânduri și aforisme, care ne vor stârni interesul și curiozitatea.
Apărută inițial în anul 1993, cartea se bucură de mare succes pe piața literară din România, iar, mai apoi va ajunge și în alte state europene. La numai un click distanță, pe site-ul anticariatului nostru, aceasta este disponibilă în mai multe ediții, după cum urmează: Emet (1998), Emet (1994), Emet Art (1995).