Romanul “Minunata călătorie a lui Nils Holgersson prin Suedia”, “Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige”, în limba suedeză, de Selma Lagerlöf, a apărut în două părți în anul 1906 și 1907, fiind publicată la editura Albert Bonniers Förlag, din Suedia.
Cartea a reprezentat o intenție de creere a unei povești pentru copiii din școlile publice din Suedia, idee venită din partea “Asociației Naționale a Profesorilor”.
Cartea a reprezentat și încă mai reprezintă o lucrare emblematică în ceea ce privește literatura pentru copii, aceasta îmbinând mai multe aspecte, de la interacțiunea cu habitatul animalelor și plantelor, până la conștientizarea tradițiilor din diferite zone ale Suediei, iar toate aceste aspecte fiind prezentate sub forma unor povești fantastice.
În România, lucrarea apare în anul 1957 și 1961, la editura Tineretului din București, deschizând noi orizonturi pentru copiii care aveau să zboare împreună cu băiețelul Nils peste tot văzduhul din operele celebrei autoare suedeze.
Printre alte edituri care au publicat romanul, putem aminti de editura Ion Creangă, 1990, în format cartonat, editura Corint, 2005, în format cartonat, editura Fedprint, 2005, în format broșat, editura Regis, 2015, în format broșat sau editura Arthur, din colecția Cărțile de Aur ale Copilăriei, 2015, în format broșat.
Printre cele mai importante opere ale autoarei, putem aminti de “Osynliga länkar”, “Lanțuri nevăzute”, 1894, “Kristuslegender”, “Legende despre Cristos”, 1904, “Mårbacka”, 1922 sau “Charlotte Löwensköld”, 1925.
Romanul “Minunata călătorie a lui Nils Holgersson prin Suedia”, de Selma Lagerlöf reprezintă o adevărată epopee despre un personaj care este menit să trăiască în mintea copiilor, fiind cel care îi ajută să înțeleagă ce este bine și ce este rău, de a lua decizii bune, o extraordinară aventură despre prietenie, respect, bunătate sau curaj, dar și despre cunoaștere.
Romanul îl prezintă pe Nils Holgersson, un băiețel nu foarte activ, fiind întotdeauna greu de înduplecat să facă ceva, un băiețel care nu știe să se poarte cu cei din jur, intrând în tot felul de probleme și rănindu-i pe ceilalți cu nesăbuința sa.
Nils ajunge să fie transformat într-un princhidel, de mărimea lui Neghiniță, de către un pitic care observă cât de urât se poartă cu ceilalți, iar de aici pleacă toate aventurile celebrului personaj scandinav.
Micuțul Nils devine un călător pe coama unui gâscan încăpățânat pe nume Martin, care ajunge să călătorească spre zeci de aventuri spre Laponia alături de un stol de gâște sălbatice, iar acest lucru îl fac nespus de mândru pe Martin, datorită faptului că până și o gâscă domestică poate avea capacitatea de a zbura pe distanțe mari.
Aventurile se preced cu Nils și Martin, cei doi fiind de nedespărțit, aceștia având parte de nenumărate aventuri din care Nils învață că bunătatea, respectul și cunoașterea sunt lucruri care te fac să te apropii de semeni și să vezi lucrurile cu alți ochi, iar Akka, bătrânul gâscan înțelept, contribuie și el la schimbarea în bine a personajului.
Opera a fost ecranizată în mai multe rânduri, cea mai reprezentativă fiind animația din anii 1980, animație niponă cu peste cincizeci de episoade, foarte îndrăgită în toată lumea.