Filtre:
Edituri
 Paulus(14) Humanitas(14) Dacia(8) Nemira(4) Anastasia(2) Presa Buna(1) Cartex(1) Polirom(1) Encyclopaedia Britannica International(1) Institutul Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane(1) Institutul European(1) De Vest(1)
Pret
An aparitie
19912021
Limba
 Romana(25) Portugheza(14) [bilingv]Romana si latina(9) Engleza(1)
Coperti
 Brosate(30) Cartonate si supracoperta(16) Cartonate(3)
Colectii
 Paradigme(3) Intelepciune si Credinta(2) Plural(1) Fi(1)

Filtrează
Carti Sfantul Augustin
Ordonează
Pagina: 123
Carti Sfantul Augustin
Despre Sfantul Augustin

Nascut in familia lui Patricius, pagan, si a Sfintei Monica, praznuita la 4 mai. Episcop de Hippona, filosof, teolog si doctor al Bisericii. Unele dintre care cele mai importante scrieri ale sale sunt  Confesiuni/Confessiones si De civitate Dei/ Despre cetatea lui Dumnezeu.

In perioada 373 – 383 a predat retorica, prima data la Tagaste si apoi, la Cartagina. Impresionat de Hortensius al lui Cicero, Augustin s-a profilat pe filosofie, A urmat intai maniheismul, apoi scepticismul si in final, neoplatonismul. Fiind foarte inzestrat, a deschis o scoala de retorica la Cartagina; neavand succesul la care se astepta, in anul 384 a plecat la Milano, unde il va cunoaste pe episcopul crestin Ambrozie.

Fiindu-i alaturi si la Milano, mama sa a incercat sa-l determine sa-si paraseasca concubina, care ii nascuse un fiu, si sa se casatoreasca cu o femeie de rangul lui. Insa Augustin a refuzat sa se recasatoreasca, acceptat totusi sa se intoarca acasa. Se opreste insa pe drum si petrece o vreme, impreuna cu cateva rude si prieteni, ca sa se intremeze dupa boala care-i recidivase si ca urmare a emotiei puternice a convertirii si sa-si petreaca in liniste perioada catehumenatului.

La putin timp dupa botezul sau in crestinism, Sfanta Monica a murit, iar Augustin a ramas la Milano, unde a scris mai multe lucrari impotriva invataturilor manihenismului, o secta crestina din care facuse el insusi parte, in adolescenta ta si pe care o abandonase dupa zece ani. Din 390 d.Hr. pana in 410 d.Hr., s-a luptat cu perseverenta pentru a face ca modelul de crestinism creat de el sa triumfe asupra celorlalte forme din Africa.

In 389 a ajuns in orasul sau natal; acolo a intemeiat o comunitate monahala si s-a dedicat studiului Scripturilor. In 391 devine preot la Hippo Regius, iar in 395, episcop. A murit in 430, dupa treizeci si cinci de ani dedicati activitatii episcopale. Prin scrierile sale, episcopul si teologul si-a facut posibila supravietuirea de-a lungul secolelor. Si-a construit o reputatie de scriitor in Africa si dincolo de granitele ei. Volumele esentiale din opera literara a lui Augustin au supravietuit si au iesit intacte din Africa. Se spune ca ramasitele sale pamantesti au fost duse in Sardinia, apoi la Pavia (Italia), unde sunt pastrate intr-un relicvariu si venerate.

Opera: Confessiones (Confesiunile, 397); Predici despre virtutile crestine; Despre rabdare, despre infranare, despre darul perseverentei; Despre viata cea fericita; Despre sfanta feciorie; Despre binele vaduviei; Despre rabdare. Despre adulter; Despre minciuna; Predici la marile sarbatori; Despre ingeri si oameni; De libero arbitrio; De dialectica; De civitate Dei (Despre cetatea lui Dumnezeu, I-X); De magistro; Soliloquia.
Cărți populare scrise de Sfantul Augustin: Confesiuni

sus