Ca urmare a unui vis straniu, Regele unui ținut îndepărtat hotărăște să adune toate căpeteniile din regat pentru o dezbatere interesantă. Cumva, el dorește să aducă laolaltă toate religiile regatului pe care îl guvernează și să formeze din acestea o singură doctrină.
Asistat îndeaproape de Înțeleptul și Bufonul său, Regele pune la cale un plan năstrușnic și reușește să aducă în atenția curții fel și fel de probleme. Astfel, începe o incursiune nemaipomenită, un soi de dezbatere publică, care va cuprinde tot felul de subiecte cu caracter social, dar și cu tentă filosofică.
Scrierea ne amintește de Agora din vremurile Greciei de odinioară, iar emoțiile pe care scriitorul le transmite cu ajutorul personajelor sale ne vor copleși și pe noi. Astfel, luăm parte la o lucrare fenomen, care va cuceri audiența de pretutindeni și ne va determina să privim diferit lucrurile. Suntem copleșiți de grandoarea scriitorului, de maniera în care acesta se raportează la credință și de felul în care expune ideologii și religii diverse. Totuși, scrierea are un oarecare accent satiric, căci prezintă o societate cu aer burlesc, în care se întrepătrund amuzamentul, nebunia și grotescul. Relațiile dintre personaje sunt și ele bine stabilite, iar autorul are darul de a ne delecta cu fel și fel de descrieri, când mai scurte, când extinse, însă rezultatul va fi de fiecare dată unul memorabil.
Nebunia cu care se angrenează în poveste, îl face pe rege de neoprit, iar ideile sale sunt imediat preluate de celelalte personaje, care vor să afle numaidecât adevărul absolut. Religia, fericirea și mântuirea sunt principalele teme abordate de autor. Cumva, povestea se conturează în jurul unui rege curajos, care vrea să schimbe o generație și să ducă mai departe latura importantă a tradiției sale.
Curtea regelui este un amalgam de suflete, de stări și de idealuri, iar cititorul înțelege că îi va fi foarte greu să se integreze aici și să înțeleagă astfel ce se petrece exact. Limbajul folosit este unul simplu, dar colorat, iar ideile sunt susținute de fel și fel de argumente istorice atent documentate. Departe de idealismul personal, regele încearcă să construiască o comunitate curajoasă, să dea naștere unor principii și valori care vor dăinui peste veacuri și să nu forțeze sub nicio formă libera gândire a supușilor săi.
Lucrarea ne amintește, pe alocuri, de vechile povești din copilărie, iar autorul reușește să ne inducă într-o stare de melancolie, de nostalgie după vremurile demult pierdute. Așadar, luăm parte la tot soiul de desfășurări de forțe, la fel și fel de evenimente bizare și ne axăm cu putere pe cele trei personaje centrale, care sunt joviale și pline de viață.
Cartea va fi foarte bine primită de public, tradusă în peste 30 de limbi de circulație internațională și extrem de apreciată. Pe site-ul nostru, la numai un click depărtare, aceasta poate fi găsită în numeroase ediții, după cum urmează: Univers (2001), Univers (1996), Editura pentru Literatură (1990).