Filtre:
Edituri
 Little, Brown and Company(1) Youngart(1) Young Art(1)
Pret
  5 - 10 Lei (1)
An aparitie
20072014
Limba
 Romana(2) Engleza(1)
Coperti
 Cartonate(2) Brosate(1)
Colectii

Filtrează
Carti Sherman Alexie
Ordonează
Pagina: 1
Carti Sherman Alexie
Despre Sherman Alexie

Sherman Alexie s-a nascut pe 7 octombrie 1966, in Wellpinit, Washington, Statele Unite, pe teritoriul rezervatiei indiene Spokane, la care apartine. Este un scriitor, poet si scenarist nativ american, cunoscut pentru lucrarile sale care exploreaza identitatea si experientele comunitatii nativilor americani in contextul modern. Alexie a crescut pe rezervatie si a fost diagnosticat cu hidrocefalie, o afectiune care l-a afectat in copilarie, dar care nu l-a impiedicat sa obtina performante academice remarcabile.

A studiat la Universitatea din Washington, unde a obtinut licenta in arte. Dupa absolvire, a continuat sa scrie si sa publice lucrari literare, avand un impact semnificativ asupra literaturii contemporane. Sherman Alexie este casatorit cu Diane, o femeie de origine nativa americana, si au impreuna doi copii. Familia si radacinile sale culturale au influentat profund munca sa creativa.

In ciuda succesului sau ca autor si artist, Alexie a fost si o figura controversata in comunitatea literara, atat datorita tematicii sociale si politice din lucrarile sale, cat si din cauza unor acuzatii de comportament inadecvat care au aparut in jurul sau in ultimii ani. Aceste aspecte au provocat discutii si dezbateri privind impactul sau si locul in literatura americana contemporana.

Sherman Alexie si-a inceput cariera literara in anii 1990. Prima sa lucrare semnificativa a fost „The Lone Ranger and Tonto Fistfight in Heaven” (1993), o colectie de povestiri care a atras atentia criticilor si a stabilit temele centrale ale operei sale: viata si experientele nativilor americani in lumea contemporana. Cartea a fost publicata de Editura Atlantic Monthly Press si i-a adus imediat recunoastere.

Ulterior, Alexie a continuat sa scrie atat poezie, cat si proza, lucrand cu diverse edituri, inclusiv Grove Press si Hachette. In 1996, a publicat „Indian Killer”, un roman despre identitatea nativ-americana si conflictele rasiale din America moderna, iar in 2007 a lansat „The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian”, o poveste semi-autobiografica despre un adolescent nativ american, care a castigat prestigioasa Medalie Newbery. Acesta este un alt exemplu al succesului sau in literatura pentru tineret.

In ceea ce priveste viata personala si culturala, Sherman Alexie a fost influentat de educatia sa in cadrul comunitatii nativ-americane Spokane si de povestile si traditiile acesteia. De asemenea, activitatea sa politica si sociala a fost semnificativa; a fost un critic vocal al politicii guvernamentale fata de nativi si a sustinut mai multe cauze legate de drepturile nativilor americani si de cultura acestora.

Viata sa personala a fost si ea marcata de controversa in ultimele decenii, fiind acuzat de comportamente nepotrivite de catre mai multe femei din industria literara. Aceste acuzatii au avut un impact asupra imaginii sale publice, dar si asupra modului in care este perceput in contextul literaturii contemporane.

Sherman Alexie este un autor apreciat pentru lucrarile sale care trateaza viata si cultura nativilor americani. Printre cele mai importante lucrari ale sale se numara „Rangerul singuratic si Tonto se bat in cer” (1993), o colectie de povestiri despre viata nativilor americani, „Ucigasul indian” (1996), un roman despre violenta si identitate, „Jurnalul absolut adevarat al unui indian part-time” (2007), un roman semi-autobiografic despre un adolescent nativ american care se confrunta cu conflicte interioare si discriminare, „Zece indieni mici” (2003), o colectie de povestiri ce exploreaza relatiile dintre nativi si albi, si „Afacerea dansului elegant” (1992), o colectie de poeme si povestiri despre viata nativilor americani. Aceste lucrari sunt recunoscute pentru abilitatea autorului de a imbina umorul cu reflectiile asupra identitatii si culturii nativilor americani. Alexie a obtinut numeroase premii pentru abordarile sale inovative si pentru modul in care trateaza teme de mare profunzime legate de rasa si identitate, dar viata sa personala a fost marcata de controverse.

Sherman Alexie este un autor respectat in cercurile literare, in special datorita abilitatii sale de a adresa teme complexe precum identitatea, cultura si problemele nativilor americani. Criticii literari il apreciaza pentru stilul sau narativ unic, care imbina umorul cu un ton profund si adesea ironic. Romanul „Jurnalul absolut adevarat al unui indian part-time” este una dintre cele mai apreciate lucrari ale sale, fiind considerat un punct de referinta in literatura pentru tineret. Alexie a reusit sa faca legatura intre problemele sociale si culturale ale nativilor americani si o perspectiva mai larga, abordand in mod deschis subiecte ca discriminarea si marginalizarea. Cu toate acestea, stilul sau adesea provocator si inovativ nu este pe deplin acceptat in toate cercurile literare, iar unele critici se concentreaza pe faptul ca Alexie poate fi perceput ca fiind mai controversat in anumite privinte. In ciuda acestora, succesul sau a fost confirmat de premiile pe care le-a castigat, inclusiv Premiul National Book Award. Totusi, in urma unor acuzatii de comportament abuziv in viata personala, imaginea sa publica a avut de suferit, dar acest lucru nu a influentat semnificativ aprecierea operei sale literare.

Opere: Jurnalul absolut adevarat al unui indian part-time, Blaze, Lone Ranger si Tonto se bat in Rai, Rezervatia Blues, Dansurile razboiului.
Cărți populare scrise de Sherman Alexie: Jurnalul complet adevarat al unui indian cu jumatate de norma

sus