Filtre:
Edituri
 Hoffmann und Campe(4) Univers(4) Deutscher Taschenbuch(3) Hoffman(1) Rao(1) Kriterion Verlag Bukarest(1) Humanitas(1)
Pret
  mai mic de 10 Lei (3)
An aparitie
19702013
Limba
 Germana(10) Romana(6)
Coperti
 Brosate(8) Cartonate si supracoperta(6) Cartonate(2)
Colectii
 Romanul Secolului XX(3) Meridiane(1) Cartea de pe noptiera(1)

Filtrează
Carti Siegfried Lenz
Ordonează
Pagina: 1
Carti Siegfried Lenz
Despre Siegfried Lenz

Siegfried Lenz s-a nascut pe 17 martie 1926 in Lyck (azi Elk, Polonia), intr-o familie de profesori. A crescut in nordul Germaniei, in orasul germanizat de la granita cu Polonia. Lenz a studiat la Universitatea din Hamburg, unde a inceput sa-si construiasca cariera literara. A fost influentat de evenimentele istorice majore ale perioadei, in special de Al Doilea Razboi Mondial si perioada postbelica.

Lenz s-a casatorit cu scriitoarea Gisela Elsner si au avut un fiu. Pe langa activitatea literara, a fost implicat in viata culturala a Germaniei postbelice, abordand teme morale si sociale importante, cum ar fi vinovatia colectiva si responsabilitatea personala. A fost o figura modesta si discreta, evitand viata publica in mod excesiv, concentrandu-se pe scris si pe reflectiile asupra conditiei umane.

Siegfried Lenz a decedat pe 7 octombrie 2014, la varsta de 88 de ani, lasand in urma o importanta mostenire literara.

Siegfried Lenz a inceput sa scrie si sa publice lucrari literare in anii 1950. Debutul sau a avut loc in 1951, cu un volum de povestiri intitulat „Der Verlust” (Pierderea). De asemenea, in acea perioada, a scris si lucrari de teatru. A colaborat cu mai multe edituri si publicatii importante din Germania, fiind publicat, printre altele, de Editura Rowohlt, una dintre cele mai mari si influente edituri germane. De asemenea, a colaborat cu reviste literare, cum ar fi „Der Spiegel” si „Die Zeit”.

Lenz a trait in perioada postbelica intr-o Germania marcata de reconstructia si reflectiile asupra trecutului nazist, iar scrierile sale adesea au abordat teme legate de responsabilitatea morala si vina colectiva. Viata sa personala a fost marcata de un interes profund fata de soarta natiunii germane si fata de cultura europeana in general. Desi Lenz a fost o figura discreta, s-a implicat in activitati culturale si politice, fiind o voce importanta in discutii despre reconcilierea nationala si despre procesul de vindecare a Germaniei postbelice.

In plan amoroas, Lenz a avut o casnicie cu scriitoarea Gisela Elsner, dar relatiile sale personale au fost mai putin expuse publicului, autorul fiind o persoana mai privata. Viata si scrierile sale reflecta un echilibru intre preocuparile literare si constientizarea responsabilitatilor istorice si sociale.

Cateva dintre operele lui Siegfried Lenz sunt: „Tacerea” (1959) este una dintre cele mai cunoscute lucrari ale autorului, in care se exploreaza tema tacerei si impactul acesteia asupra unui tanar, care traieste intr-o perioada marcata de incarcatura istorica a trecutului nazist. Romanul abordeaza si complexitatea relatiilor personale si moralitatea. „Promisiunea” (1962) este o lucrare despre responsabilitate si consecintele promisiunilor facute, in care Lenz examineaza relatiile umane si impactul alegerilor facute in contextul razboiului si al istoriei recente. „Pierderea” (1951) este o colectie de povestiri care reflecta asupra experientei pierderii si deziluziei, fiind o lucrare ce marcheaza debutul autorului, cu teme legate de perioada postbelica si conflictele interioare ale individului. Aceste lucrari traduse in limba romana sunt doar cateva exemple ale talentului literar al lui Siegfried Lenz, care a reusit sa creeze o literatura introspectiva si profunda, centrata pe teme de responsabilitate morala, istorie si identitate.

Siegfried Lenz a fost considerat un autor important al literaturii germane postbelice, iar lucrarile sale au fost primite cu apreciere de către criticii literari. Scrierile sale, care exploreaza teme precum responsabilitatea morala, rusinea colectiva si efectele devastatoare ale razboiului asupra individului, au fost elogiate pentru profunditatea lor psihologica si pentru abordarea sincera a conflictelor interioare.

Criticii au remarcat adesea capacitatea lui Lenz de a surprinde complexitatea relatiilor umane si modul in care povestile sale capteaza atmosfera unei Germanii postbelice aflate in proces de reconciliere cu trecutul sau. Stilul sau narativ a fost descris ca fiind introspectiv si echilibrat, cu o puternica inclinatie spre detalii care reflecta adevarurile universale ale experientei umane.

Opere: Tacerea, Promisiunea, Pierderea, Fratele meu.

sus