Unul dintre oamenii ce a pus bazele psihanalizei se credea că este un mare escroc. Același om a ajuns studiat în ziua de azi în toate universitățile din lume datorită teoriilor sale uimitoare cu privire la psihicul uman. Vorbim despre Sigmund Freud ce s-a născut pe 6 mai 1856 în orașul austriac Pribor, dintr-o familie de origina evreiască ce avea să aibă grijă de peste 10 copii. El a fost singurul ce a reușit să se remarce prin inteligența sa, și așa se face că până în clasa a VIII-a deja știa patru limbi străine. A studiat medicina la Viena și în al treilea an a descoperit sistemul nervos central ce i-a captat atenția din prima. A început să facă practică la secția de psihiatrie și dermatologie iar în 1885 primește bursă de studii la Paris. Alături de profesorul Charcot începe studiul asupra isteriei și tratarea sa prin hipnoză și la doar un an distanță deschide propriul cabinet de psihiatrie. Nimeni nu avea încredere în el, cu toții îl credeau un nebun însă mai târziu teoriile sale au fost acceptate. Fuge de regimul nazist la Londra împreună cu sora sa iar din cauza problemelor la plămâni moare înainte de a mai face ceva. Casa sa este acum muzeu iar mintea sa încă rămâne o enigmă pentru mulți.
Printre cele mai importante, dintre zecile de titluri scrise, se numără Psihanaliză și sexualitate, Totem și tabu sau Psihopatologia vieții cotidiene.
Cartea "Despre psihanaliză" a apărut pentru prima dată în 1940 în limba germană. În limba română apare la editura Herald in 2011 dar și la editura Trei în 2014 și 2019.
A durat doi ani scrierea acestei lucrări și nu degeaba, pentru că aici a explicat toate teoriile sale și scrierile de până atunci. Sunt trei mari capitole bine organizate, care ne vor duce în profunzimea psihanalizei. Primul este aparatul psihic, adică organizarea spațială și împărțirea acestuia pe mai multe segmente: eul, id-ul, supraeul și erosul. Eul este conexiunea cu lumea exterioară, id-ul este trecutul ereditar, supraeul este tradiția și erosul este distrugerea/moartea. Cea de a doua parte este strict despre tehnicile de psihanaliză și cum pot fi puse în aplicare, în acest sens prezentat exemple clare din propria experiență. Cel de al treilea capitol este despre lumea internă a minții, adică preconștient, conștient și inconștient.