Simone de Beauvoir este una dintre cele mai cunoscute scriitoare pe care Franța avea să le ofere literaturii universale. Figură remarcabilă a mișcării feministe, se implică activ într-o serie de activități sociale și literare și ia parte la marșul egalității din Paris. Este criticată pentru poziția sa vehementă pentru egalitatea și drepturile femeilor în societate, dar este apreciată pentru curajul cu care își susține poziția. Se naște într-o familie de burghezi și adoptă ateismul încă din adolescență, când realizează că își dorește cu adevărat o carieră în literatură. Scrie eseuri și articole despre mișcarea feministă și este un critic dur al poziției Franței în conflictul algerian al vremii. Mizează pe talentul său pentru a aduce în fața publicului fel și fel de idei și noțiuni noi despre viața în Parisul anilor săi.
Citește și se documentează despre mai multe domenii interesante și este pasionată de clasicii literaturii franceze. În 1949, apare cea mai importantă lucrare pe care avea să o semneze, intitulată sugestiv “Al doilea sex”. Cartea tratează situația femeilor în epocă și importanța emancipării acestora de sub strictețea patriarhatului, care dăinuie de secole peste Europa. Beauvoir susține că nu te naști femeie, ci devii, iar de la această sintagmă avea să apară cele mai mari controverse în ceea ce privește opera și idealurile sale. Este eterna iubită a lui Sartre, iar legătura dintre cei doi avea să dăinuiască peste ani și să fie consemnată de marii biografi ai veacurilor. Fire independentă și încăpățânată, Simone va fi influențată de realismul lui Sartre și va conlucra cu acesta la o serie de tratate și eseuri de mare importanță. Între pasiunea nebună și munca asiduă, cei doi vor întregi tabloul perfect al cuplului rebel al Franței de altădată.
Sângele celorlalți este una dintre lucrările care aveau să treacă neobservate o vreme. Totuși, când un critic renumit al francezilor aduce în prim plan volumul respectiv, atenția media se îndreaptă către Beauvoir. Într-o Franță ocupată de naziști, Jean Blomart veghează la căpătâiul iubitei sale, care se confruntă cu o agonie teribilă. Helene și Jean sunt implicați într-o relație sranie, o iubire pasională, dar care nu se poate consuma din pricina unor obstacole greu de îndepărtat. Cei doi aveau în plan să se căsătorească, dar izbucnirea conflictului le spulberă toate planurile și îi determină să pună punct relației. Totuși, în nebunia epocii, se reunesc și sunt purtați în vâltoarea sorții pe străzile distruse din Parisul acelor ani.
Iubirea și suferința se împletesc magistral în această lucrare, iar goana personajelor este puternic marcată prin descrierile autoarei. Beauvoir își situează eroina în plan central, iar trăirile acesteia sunt extrem de importante în raport cu ce se petrece în societate. Singură și despărțită de bărbatul iubit, Helene găsește puterea să meargă mai departe. Ororile războiului o vor bântui vreme îndelungată, dar speranța nu o va părăsi niciodată. În paralel cu povestea de iubire, războiul capătă amploare, iar Beauvoir ne detaliază incursiunea frenetică a nemților pe tărâm francez.
Cartea va fi bine primită pe piața internațională, iar succesul autoarei va crește considerabil. Pe site-ul nostru, la numai un click distanță, cartea poate fi găsită în mai multe ediții: Opal H (1994), Paralela 45 (2008).