Siri Hustvedt s-a născut pe 9 februarie 1955 în orașul Northfield din Minnesota în familia unui profesor. La 13 ani călătorește cu familia în Rekjavyk și va descoperi literatura, în special pe David Copperfield ce o va inspira să scrie prima sa nuvelă. Urmează un liceu de istorie și va studia același domeniu la Universitatea Columbia. Publică prima sa poezie în The Paris Review insea perioada studenției nu a fost una prea bună pe plan financiar. Își scrie doctoratul cu o temă despre Charles Dickens și începe să scrie proză. A publicat în diverse reviste iar în 1990 apare în Best American Short Stories. A continuat să scrie ficțiune dar și eseuri de neuroștiință și filosofie. A început să țină prelegeri la Munchen, New York sau Viena și a devenit unul dintre cei mai apreciați savanți din domeniul umanist. Pentru aceste activități a fost onorată cu Premiului Internațional Gabarron pentru Gândire și Științe Umaniste și de asemenea cu un doctorat onorific la Universitatea Oslo. În 2015 ajunge lector universitar la Institutul Dewitt Wallace pentru Istoria Psihiatriei iar în 2019 a primit premiul Prințesa Asturiei.
Printre cele mai notabile lucrări se numără: Tristețile unui american, Ce am iubit, O pledoarie pentru Eros sau A trăi, a gândi, a privi.
Romanul "O vară fără bărbați" a fost publicat în 2011, an în care a câștigat și Femina Prize. În limba română apare la editura Polirom în 2021, 2011 și 2013.
Mia Fredricksen era o poetă și profesorul în vârstă de 55 de ani așa că decide să ia o pauză și să se retragă la casa părintească din Minnesota. Soțul său, Boris, ceruse de asemenea o pauză dar de la relație, pentru a putea să reia legătură cu o femeie mult mai tânără. După ce Mia stă o perioadă internată la psihiatrie, ajunge în orășelul Bonden și începe să se gândească la cererea soțului său. Ajunsă la vechea sa casă se vede cufundată într-o lume plină de femei, cele cinci prietene ale mamei sale și șapte adolescente ce făceau parte din cercul de poezie. Toată vara a comunicat cu psihologa sa și începe să analizeze diferențele dintre bărbați și femei și care e treaba cu căsătoria. Chiar dacă nu este un roman lung, este plin de viață și pe alocuri hilar, printre adolescentele rebele și bătrânicile cu farmecul lor aparte, Mia își croiește un drum de milioane pentru a reuși să țină pasul.