Sigurjón Birgir Sigurðsson, cunoscut publicului larg ca Sjon, este un scenarist, poet și romancier islandez, născut la data de 27 august 1962 în Reykjavik. El și-a început cariera ca poet la vârsta de 16 ani, prima sa carte publicată fiind un volum de poezi cu titlul “Synir”. Sjon este unul din membri fondatori ai grupului suprarealist, Medusa, un nume semnificativ pe scena culturală din Islanda. Este prezent pe scena muzicală încă din 1980 și a colaborat cu o mulțime de artiști cunoscuți . În adolescență a întemeiat alături de Bjork a trupă numită Rocka Rocka Drum. S-au despărțit, Bjork a continuat cariera solo și Sjon a scris versuri pentru aceasta. Împreună au lucrat la scrierea cântecului “I’ve Seen it All” pentru filmul “Dancer in the Dark”, melodie ce a fost nominalizată la categoria “Cel mai bun cântec original” la Globurile de Aur din 2001 și la Premiile Academiei din același an.
Romanul “Vulpea albastră” a fost publicat în anul 2003 de editura Bjartur. La noi în țară este publicată de editura Polirom, prima dată în anul 2014 în cadrul colecției Biblioteca Polirom și, mai apoi, în anul 2020 în colecția Top 10+. Pe site-ul anticariatului nostru, Printre Cărți, găsești aceste două ediții ale romanului, dar și alte titluri aparținând autorului. Dacă titlul dorit de tine nu este disponibil momentan, îl poți adăuga în wishlist-ul tău și vei primi o notificare atunci când revine în stocul nostru. Acțiunea operei “Vulpea albastră” are loc În Islanda în anul 1883. Cartea începe cu un preot care vânează o vulpe albastră și continuă cu relatarea unor întâmplări ce au loc cu câteva zile înainte de acest eveniment. Un botanist îngroapă o femeie ce avea sindromul Down pe care o salvase dintr-un naufragiu și ne povestește viața lor împreună. Revenind la vânătoarea preotului aflăm că reușește să ucidă misterioasa vulpe, dar sunetul asurzitor al puștii declanșează o avalanșă. Preotul rămâne captiv într-o peșteră înghețată și începe să înnebunească. Spre surprinderea lui, vulpea revine la viață și începe să vorbească cu el. Preotul o omoară pentru a două oară, de data această însă îi și jupoaie blana pe care o poartă ca veșmânt. Ironia sorții sau nu, după teribila crimă preotul însuși se transformă într-o vulpe albastră. Aflăm în finalul cărtii că fata cu sindrom Down ce este îngropată la începutul poveștii era chiar fiica preotului pe care el o vânduse ca sclavă cu câțiva ani înainte de a fi salvată de vânzătorul de plante.
Această carte “Vulpea albastră” a câștigat în anul 2005 premiul Nordic Council Literature Prize și a fost finalistă la premiul Jan Michalski Prize for Literature în anul 2011.