Despre Solomon Marcus
Solomon Marcus (n. 1 martie 1925, Bacau – d. 17 martie 2016, Bucuresti) a fost un matematician roman, membru al Sectiei de Matematica a Academiei Romane din 2001) si profesor emerit al Facultatii de Matematica a Universitatii din Bucuresti. Este recunoscut ca unul dintre initiatorii lingvisticii matematice si a poeticii matematice. Principalele sale cercetari sunt in domeniile analizei matematice, lingvisticii matematice si de calcul si informatica, dar a publicat, de asemenea, numeroase lucrari pe diverse teme din stiintele umaniste: poetica, lingvistica, semiotica, filozofie si istorie a stiintei si educatiei.
Parintii sai au fost Sima si Alter Ghersin Marcus, ambii croitori. Pentru a contribui la intretinerea familiei, in adolescenta a inceput sa ofere meditatii elevilor. Desi a promovat examenul de capacitate, din cauza legilor rasiale a urmat ultimii patru ani ai liceului la o scoala particulara, constituita ad-hoc pentru etnicii evrei. Din cei 156 de concurenti, a reusit sa fie primul la examenul de bacalaureat.
Din anul 1944 a inceput sa urmeze studiile Facultatii de Matematica din cadrul Universitatii Bucuresti; a absolvit-o in 1950 cu diploma de merit.
Dupa finalizarea studiilor s-a dedicat invatamantului universitar si a parcurs pe rand toate treptele didactice: asistent universitar (1950), lector universitar (1955), conferentiar universitar (1964), si profesor universitar la Facultatea de Matematica din cadrul Universitatii Bucuresti (1966). In anul 1991 a primit si titlul de profesor emerit. A fost profesor invitat la peste 100 de universitati pentru a a tine cursuri sau conferinte. In anul 1956 a obtinut titlurile stiintifice de doctor in matematica, iar in 1968, cel de doctor docent in analiza matematica.
Dupa anul 1989 a renuntat la obligatiile universitare de la Facultatea de matematica-informatica a Universitatii din Bucuresti, insa nu si la conducerea doctoratelor. Un critic atent al sistemului romanesc de invaţamant, el a considerat ca evoluţia acestuia din ultimii ani a fost dezamagitoare, militand pentru reformarea invatamantului romanesc prin trecerea de la forma pasiva (de memorare), la una activa, in care elevul sau studentul sa isi puna si sa puna intrebari, si pentru adaptarea programelor si manualelor scolare la timpurile noastre.
Lucrarile sale au fost traduse in mai multe limbi straine (franceza, engleza, rusa, germana, spaniola, italiana, ceha, maghiara, sarba, greaca). El a publicat 50 de volume in Romania şi aproximativ 400 de articole in reviste ştiinţifice sau de specialitate si cateva sute de articole de cultura generala. Foarte multi matematicieni romani si straini au colaborat cu el, inclusiv celebrul matematician maghiar Paul Erdos. Solomon Marcus a fost singurul dintre romani care a colaborat cu acesta. Peste 1.000 de autori i-au citat opera. Seriile Rani deschise si Nevoia de oameni publicate de editura Spandugino contin interventiile sale scrise sau orale.
Din 1993 a devenit membru corespondent al Academiei Romane, urmand ca in 2001 sa fie ales membru titular al instituţiei. De asemenea, a fost membru al elitistului Club de la Roma.
Academicianul s-a stins din viata la 17 martie 2016, fiind inmormantat la Cimitirul evreiesc Filantropia din Bucuresti.
Lucrari publicate: Analiza matematica, volumul I (in colaborare cu Miron Nicolescu si Nicolae Dinculeanu),; Gramatici si automate finite; Notiuni de analiza matematica. Originea, evolutia si semnificatia lor; Poetica matematica; Semiotica folclorului. Abordare lingvistico-matematica; Semne despre semne; Gandirea algoritmica; Semiotica matematica a artelor vizuale; Timpul; Analiza matematica. vol. II; Moduri de gandire. Colectia Stiinta pentru toti; Inventie si descoperire; Dictionar de Analiza Matematica; Educatia in spectacol; Rani deschise; Limba romana - intre infern si paradis; Zece nevoi umane; Nevoia de oameni; Paradigme universale. Editie integrala.