Carte de memorii "12 ani în sclavie" prezintă povestea de viață a lui Solomon Northup, relatată chiar de el, născut la New York, răpit și vândut în Washington, în anul 1841, de către doi bărbați pe nume Brown și Hamilton, acesta fiind sclav timp de 12 ani, și având diferiți stăpâni.
Solomon este un bărbat de culoare, în vârstă de 33 de ani, ce trăiește în Saratoga, New York. Are o căsnicie fericită, din care au rezultat trei copii pe care-i adoră. A lucrat ca tâmplar, fiind și un violonist priceput, care cânta adesea pentru prietenii săi. Tatăl său s-a născut în sclavie, dar a fost eliberat cu ajutorul avocatului Henry Northup, acesta rămânând un prieten apropiat al familie lui Solomon. Într-o zi, doi bărbați albi îl invită pe Solomon să cânte pentru o perioadă scurtă de timp ca violonist în circul ambulant, acesta acceptând cu entuziasm oferta care îi era prezentată. Într-o noapte, în timp ce era la Washington, lui Solomon i se face rău, pierzându-și cunoștința, atunci când își revine fiind închis într-o celulă întunecată. Descoperă că a fost răpit de un comerciant de sclavi, pe nume James Burch, care îl bate de fiecare dată când acesta insistă că este un om liber, furându-i nu doar libertatea, ci și toată realitatea sa, de fiecare dată când încearcă să spună adevărul, fiind bătut fără milă. Burch îl trimite pe Solomon împreună cu mai mulți bărbați, femei și copii, cu o navă în New Orleans. Odată ajunși, lui Solomn i se spune că de acum numele lui este "Platt", acolo a trebuit să își accepte destinul, ascunzând adevărul pentru a supraviețui, înțelegând deja că dacă rostește vreodată un singur cuvânt, spunându-i cuiva că este un om liber, stăpânul îl va ucide. Foarte curând, Solomn este cumpărat de proprietarul unei plantanții, pe nume William Ford, descris ca fiind un om cu inimă bună, care acceptă sclavia doar pentru că a fost crescut cu credința că nu este imorală. Din păcate, Ford se confruntă cu numeroase probleme financiare, fiind nevoit să îl vând pe Solomon unui tâmplar pe nume Tibeats, ce are un temperament agresiv, încercând să-l omoare de nenumărate ori. Tâmplarul îl vinde în cele din urmă lui Edward Epps. Deseori beat, acesta alternează între biciurea sclavilor și folosirea lor pentru propria distracție. Solomon se gândește constant cum să își recapete libertatea, știind că va fi ucis sau capturat dacă va încerca să scape, așa că cea mai bună opțiune rămâne trimiterea unei scrisori prietenilor săi din Saratoga, pentru a obține dovada că este un om liber. Cu toate acestea, toate încercările sale de a trimite scrisoarea eșuează, adesea simțind că nu mai are nicio șansă de a scăpa. Singurul lucru care îi aduce alinare este faptul că poate sa cânte la vioară, ceea ce îi permite să câstige niște bani, părăsind ocazional plantația pentru a cânta la casele din apropriere. În final, Solomn își regâștigă libertatea în ianuarie 1853, scriind acestă carte în același an.
"12 ani în sclavie" a avut parte și de o adaptare cinematografică de excepție, avându-i în rolurile principale pe Michael Fassbender, Benedict Cumberbatch, Paul Dano, Paul Giamatti, Lupita Nyong'o, Sarah Paulson, Brad Pitt și Alfre Woodard, sub regia lui Steve McQueen, câstigând Premiul Oscar pentru cel mai bun film, în anul 2014.
Cartea "12 ani în sclavie" se regăsește pe rafturile anticariatului nostru în două ediții, și anume: Meteor Publishing (2014).