Spencer Johnson s-a născut pe 24 noiembrie 1938 și avea să devină unul dintre cei mai vânduți autori de dezvoltare personală din lume. A fost un renumit psiholog american care a reușit să schimbe mentalitatea a peste 50 de milioane de oameni prin cărțile sale ”Cine mi-a luat cașcavalul?”, ”Da sau nu” și ”Ghid pentru decizii mai bune”. Toate operele sale au fost scrise din propria experiență sau experiența pacienților săi, dar cel mai important este faptul că întotdeauna a ținut ca prețul cărților sale să fie unul accesibil pentru oricine pentru a nu mai fi nevoie să dea banii pe ședințe.
Fabula de dezvoltare personală ”Cine mi-a luat cașcavalul?” a apărut la editura G. P. Putnam's Sons pe 8 septembrie 1998 în limba engleză. Pe site-ul nostru poți găsi edițiile în limba română de la Curtea Veche din 2001,2009 și 2013, și edițiile în engleză ale editurii Vermilion din 1995 și 2001. Aceasta a fost scrisă când autorul a aflat că este bolnav de cancer și nu știa cât mai are de trăit. Din păcate această boală cruntă îi aduce sfârșitul pe 3 iulie 2017.
Facem cunoștință cu 4 personaje: doi șoricei pe nume Sniff și Scurry și doi liliputani Hem și Haw. Într-o zi cei doi șoricei au ajuns la ”Stația de cașcaval C” pentru a mai lua câte ceva de ale gurii, însă acolo ei nu mai găsesc nimic și spre surprinderea tuturor nu sunt surprinși. Știind că vor veni vremuri grele și-au făcut provizii timpurii și au pornit la vânătoare pentru a găsi o nouă stație de cașcaval de unde să mai poată lua câte o bucățică. În aceeași zi Hem și Haw a făcut același lucru doar că din Stația de Cașcaval C s-a auzit un urlet ce spunea ”Cine mi-a mutat cașcavalul?”. Oamenii nu își făcuseră provizii pentru că nu s-au gândit că vor ajunge vreodată fără resurse așa că Hem decide să pornească în căutarea unei noi stații, însă Haw respinge total această idee.
Între timp, șoriceii au găsit Stația N iar cei doi pitici încă se întrebau ce să facă pentru a aduce cașcavalul înapoi fără a găsi o altă alternativă. Se temeau de necunoscut și deja începuseră să facă haz de necaz însă criza cașcavalului deja acaparase întreaga planetă și o decizie trebuia luată. Văzând că amicul său nu are de gând să se miște din loc, Haw scrie pe perete ”Dacă nu te schimbi, poți deveni dispărut” iar acest lucru îl alină pe Hem. Încep căutările, găsesc câteva bucățele de cașcaval care să le dea energie și deja încep să zâmbească din nou. ”Când treci dincolo de frică, te simți liber” notează din nou pe perete și își continuă drumul optimist. După multe căutări ajunge la stația N unde văd Raiul pe Pământ. Se gândește să își anunțe prietenul că a găsit ceva nemaivăzut, însă decide că ar fi mai bine să îl lase pe drumul său plin de obstacole de nedepășit. În această stație găsește un zid imens pe care scrie câteva învățături însă le vei afla doar dacă vei citi cartea.