Ștefan Bănulescu a fost un scriitor român extrem de talentat și recunoscut la nivel național și european, iar scrierile sale vor uimi cititorii. Înclinat către tradiționalism, scriitorul evocă magistral viața satului românesc autentic și portretizează nemaipomenit țăranul adevărat, lăsat la vatră în vremuri de război. Realismul scriitorului este magistral, plin de magie și neputință, iar eroii sunt purtați între agonie și extaz.
„Iarna bărbaților” este lucrarea cea mai de preț pe care Bănulescu avea să ne-o ofere, iar acțiunea se concentrează pe ororile celui de-al Doilea Război Mondial. Lucrarea vine într-o perioadă complicată pentru societatea sa, iar scriitorul știe să evoce frumos tot ce se petrece în jurul său.
Volumul este publicat pentru întâia oară în anul 1965, la Editura de Stat pentru Literatură, iar versiunea finală avea să fie dată publicității în anul 1979, la Editura Eminescu. Lucrarea va fi ulterior tradusă în peste 15 limbi de circulație europeană și va servi drept obiect de studiu în școlile din țara noastră.
Războiul, urmările acestuia, cruzimea popoarelor și mizeria lumii noi se amestecă magistral în paginile scrierii, iar personajele sunt cuprinse într-o rocadă nebunească, care pare fără de sfârșit. Nuvelele cuprinse în acest volum vor avea drept sursă de inspirație viața de zi a scriitorului într-o țară debusolată, plină de contraste și dominată de comunism. Descrierile ample ale autorului vor acapara atenția publicului, iar nuanțele literare folosite ne vor intriga și șoca în același timp. Ființele umane sunt într-un continuu război, într-o competiție cu ceilalți, dar și cu ei înșiși. Drumul spre casă, soarele arzând puternic pe cer, trupurile firave în bătaia vântului, iubirea și ura deopotrivă, nebunia și fuga de nou, foamea și iluzia fericirii – toate aceste contraste sunt descrise cu ardoare în paginile manuscrisului la care Bănulescu a lucrat mai bine de 3 ani. Personajele sunt diverse de la o nuvelă la alta, iar scriitorul le conturează original pe fiecare în parte, acordând o atenție sporită atât fizicului, cât și spiritului.
Imaginea impunătoare a unei lumi, care stă să se destrame ne va surprinde, iar urmările acestui dezastru iminent ne vor însoți până la final. Cumva, suntem prinși între imaginația bogată a autorului și nevoia de a cunoaște un adevăr istoric pe care îl știm, parțial, numai din manualele școlare. Cu puternice accente romantice, poveștile sunt pline de metafore și de fel și fel de artificii literare pe care scriitorul le utilizează cu tact.
Pe alocuri, eroii lui Bănulescu sunt respectă tipologia țăranului autentic, pus față în față cu realitatea dură, așteptând cu arma în mână să își apere patria. Pe site-ul nostru, lucrarea este disponibilă în mai multe ediții, după cum urmează: Eminescu (1979), Minerva (1991).